Bostadskrisen fÄr mÀnskliga konsekvenser

Regeringen har lÀnge pratat om att genomföra en stor skattereform för bostadsmarknaden utan att nÄgot hÀnt. Nu mÄste Kalmar lÀns riksdagsledamöter sÀtta press pÄ regeringen att komma till rÀtta med de mÀnskliga konsekvenserna av en dysfunktionell bostadsmarknad.

Debatt2019-09-21 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Andelen unga som bor kvar hos sina förĂ€ldrar ökar kraftigt. Barnfamiljer tvingas bo kvar i för smĂ„ lĂ€genheter eftersom de inte har rĂ„d med kontantinsatsen som krĂ€vs för ett större boende. Äldre med utflyttade barn fastnar i för stora bostĂ€der pĂ„ grund av flyttskatten i kombination med höga mĂ„nadskostnader för nybyggda bostĂ€der och bankernas obenĂ€genhet att lĂ„na pengar till de som nĂ€rmar sig pensionen. I vĂ„r nya rapport ”Hem, bitterljuva hem” synliggörs de mĂ€nskliga konsekvenserna av en dysfunktionell bostadsmarknad tydligt.

De samlade effekterna av flyttskatt, bolÄnetak, skuldkvotstak, amorteringskrav och en havererad hyresrÀttsmarknad gör bostadskrisen akut. Bostadsminister Per Bolund (MP) nÀmner ofta planer pÄ att genomföra en stor skattereform för bostadsmarknaden, men inget hÀnder.

LÀnsförsÀkringar Fastighetsförmedling uppmanar dÀrför Kalmar lÀns riksdagsledamöter att sÀtta press pÄ regeringen att genomföra följande ÄtgÀrder för att skapa en mer rÀttvis och bÀttre fungerande bostadsmarknad:

SÀnk flyttskatten kraftigt. Med en kraftigt sÀnkt eller till och med slopad flyttskatt kommer rörligheten pÄ bostadsmarknaden att öka betydligt och frigöra mÄnga bostÀder som annars inte hade varit tillgÀngliga.

Trappa ned och fasa ut rÀnteavdragen. En kontrollerad nedtrappning av rÀnteavdragen, balanserad med justeringar av andra kreditvillkor, ger en avkylande effekt pÄ priserna i framför allt storstÀderna.

Ompröva det skÀrpta amorteringskravet. Det skÀrpta amorteringskravet har slagit hÄrt mot unga och barnfamiljer, grupper som behöver kunna lÄna för att komma in pÄ bostadsmarknaden.

SÀnk trösklarna för unga. Inför ett skattegynnat bosparsystem för unga, sÄ att deras entré pÄ bostadsmarknaden underlÀttas, och ge möjlighet till statligt garanterade startlÄn vid ett bostadsköp.

De mÀnskliga konsekvenserna av den dysfunktionella bostadsmarknaden Àr högst pÄtagliga. Det handlar om ensamhet, psykisk ohÀlsa och missade arbetstillfÀllen, om missade utbildningstillfÀllen och trÄngboddhet. Det Àr starka skÀl för Kalmar lÀns riksdagsledamöter att sÀtta press pÄ regeringen att Àntligen fÄ till en blocköverskridande skattereform.