Blå dunster från rödgröna

Omdiskuterad. Hälsocentralen i Överum.

Omdiskuterad. Hälsocentralen i Överum.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2016-02-10 05:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstingmajoriteten har varit på turné i norra delen av Kalmar län och rödgröna landstingsråd har i media förkunnat att sjukvården utvecklats ”på ett oerhört positivt sätt”.

En uppfattning som knappast delas av invånarna i yttre delarna av Västerviks kommun.

På hälsocentralen i Gamleby finns snart bara en fast läkare på fyra tjänser. Ansträngt läge även på sköterskesidan... Patienterna klagar med rätta över att inte få träffa samma doktor.

Hälsocentralen, numera filialen, i Överum är bara öppen två dagar per vecka. Den läkare som arbetar där är pensionär och har lovat arbeta ett år. I höst riskerar man alltså att stå utan läkare igen. Det råder också brist på sköterskesidan.

Landstingsrådet Lena Segerberg (s) har enligt mediauppgifter hospiterat i Överum och kunnat konstatera att ”läkaren har fullbokat hela tiden”. Ja, med den neddragning som gjorts vore det märkligt om man satt och rullade tummarna.

På hälsocentralen i Ankarsrum finns ingen fast läkare på de två tjänsterna. Också här drivs verksamheten med hjälp av hyrdoktorer och en pensionerad läkare.

Kalmar läns primärvård rankas högt i den nationella patientenkäten vilket naturligtvis är glädjande och framhålls av den politiska majoriteten. Men dyker man in i statistiken finner man att de underbemannade hälsocentralerna i kommunen ligger under eller på Sverigesnittet. Betydligt under snittet hamnar Ankarsrum och Gamleby i fråga om ”kontinuitet och koordinering”.

Hälsocentralerna inne i Västervik balanserar upp statistiken, framförallt privata Riddarhusläkarna och landstingsdrivna Stora Trädgårdsgatan. Rimligen beror det på fast personal med erfarna doktorer, sköterskor och övrig personal.

Min avsikt är inte att ytterligare fördystra för personal som sliter, eller för patienter på landsbygen. Det bor emellertid närmare 14000 människor utanför Västerviks stad och hälsocentralerna Gamleby, Överum och Ankarsrum ska serva majoriteten av dessa.

Invånarna här har lika stor rätt till bra och jämlik vård och bidrar solidariskt till finansieringen!

Min fråga till majoriteten är alltså vad som görs för att få till stånd en mer permanent lösning i Gamleby, Överum och Ankarsrum. Bättre villkor för personalen? Kontakter med privata vårdgivare – eventuell filialverksamhet? Inventering av vårdarbetare i migrantskaran?

Kontakter med Östergötland? Med vettiga kommunikationer över länsgränsen kanske man kunde få pendlare att arbeta här. Försök att locka ut sjukhusspecialister? Mer utbyte med läkare under utbildning – tillsammans med handledare från bättre bemannande hälsocentraler eller sjukhuset?

Läs mer om