Även om de flesta av oss har tagit blodprov som skickas iväg för att vi ska få diagnos och behandling och många har tagit svalgprov för att se om vi har halsfluss, så var det inte många som funderade på att det är en biomedicinsk analytiker som analyserar blodproverna och som odlar virus och bakterier för att vi ska få ett tillförlitligt provsvar.
Nu är det annorlunda, coronapandemin har satt strålkastarljus på en yrkesgrupp som gör möjlighet till smittspårning och som analyserar mängder av prover, dag som natt, för att avgöra om någon bär på coronaviruset eller antikroppar mot coronaviruset. De biomedicinska analytikerna har blivit coronadetektiver och superhjältar i kampen mot pandemin och som diagnostiska partners för att testa lungfunktion, hjärtfunktion, syresättning i blodet, infektionsvärden och andra sjukdomstecken i spåren av covid-19.
Biomedicinska analytiker har alltid jobbat i det dolda, ofta bakom låsta kvalitetssäkrade dörrar. Vi är en akademisk profession, med förankring i biomedicinsk laboratorievetenskap, hälso- och sjukvård, patientsäkerhet och med legitimation för att visa vårt samhällsbärande ansvar. Vi är också alldeles för få yrkesverksamma, Universitetskanslersämbetet skriver att det behövs 500 nyexaminerade biomedicinska analytiker varje år för att möta kommande behov, men idag examineras drygt 300 varje år. Vårdförbundet försöker på alla sätt att påverka region Kalmar län att uppvärdera denna livsviktiga yrkesgrupp, det behöver bli möjligt att göra karriär, få en bra lönevärdering och få en hälsosam arbetsmiljö.
Arbetssituationen i coronapandemin är supertuff för biomedicinska analytiker i dagsläget. Mängder av coronaprover ska tas om hand, förberedas, analyseras och besvaras. Det innebär upplärning, ändrade arbetstider, övertid och maximal produktionskapacitet hela arbetspasset iförd skyddsutrustning. Med stor stolthet och en god professionsanda så tar vi oss an utmaningen och hoppas att fler väljer att utbilda sig till vårt livsviktiga yrke så att vi kan få en hållbar arbetssituation.