I en artikel i VT efterlyser signaturen E. B. von Oben fokus på det frågorna gäller och underlag. Det bidrar jag mer än gärna till.
✔ Fokusfråga – klimatförändring: Det enskilt största hotet mot den biologiska mångfalden är klimatförändringen. Att begränsa den globala uppvärmningen är nödvändigt för att bevara hållbara livsvillkor för samhälle och ekosystem. Här kan vindkraften bidra till stora utsläppsminskningar. Men det måste gå fort och de beslut som tas nu är avgörande för att bromsa klimatförändringen.
✔ Fokusfråga – kommunalt veto: I vägledning om kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning av vindkraftverk säger SKR, Naturvårdsverket och Energimyndigheten att kommunens beslut ska gälla lokaliseringen. Jag hoppas att kommunen låter frågan om kommunal tillstyrkan handla om lokalisering och undviker att föregripa länsstyrelsens miljöprövning.
✔ Fokusfråga – miljöprövning: Vindkraftens påverkan på djur, natur och människor hanteras i länsstyrelsens miljöprövning. Prövningen kan inledas först när kommunen har tillstyrkt lokaliseringen.
Uppgiften att vindkraften utgör en liten fara för fåglar jämfört med annan mänsklig påverkan kommer från Naturvårdsverkets kunskapsprogram Vindval; Vindkraftens påverkan på fåglar och fladdermöss.
Naturvårdsverkets Vägledning om buller från vindkraft säger ”vindkraftsbuller är idag ett relativt litet problem i Sverige i förhållande till hur många som berörs i jämförelse med bullerkällor som exempelvis vägtrafik. Riktvärdet för vindkraftsbuller är också satt på en nivå som ger upphov till en lägre risk för negativa hälsoeffekter än de riktvärden som finns för trafikbuller”.
Vindkraften är i dag den klart billigaste elproduktionstekniken som kan byggas ut snabbt och i stor skala. Sedan 2003 har subventionerna till vind-, vatten-, bio- och solkraft inte gått via skattsedeln utan via elcertifikatsystemet. 2003-2020 gick 46 procent av stödet till biokraft och 39 procent till vindkraft. Elcertifikatpriset ligger idag nära noll – och så lär det förbli under överskådlig tid. Den nya vindkraften kan inte räkna med något stöd.
Livslängden för de vindkraftverk som byggs idag är 30 år. I Sverige finns krav i tillstånden att verksamhetsutövaren ska avsätta medel för nedmontering och återställande av platsen. Avsättningen ligger oftast kring 500 000 kronor per verk.
Vindkraftverkets blad tillverkas, som många fritidsbåtar, av kompositmaterial. Ett turbinblad består till 70 procent av glasfiber, resten härdplast. Glasfiber görs av sand. RISE driver projektet Återvinning av glasfiberkomposit från vindturbinblad. Här ingår att med solvolys lösa upp bladet i beståndsdelar som kan recirkuleras. Samma metod kan användas för fritidsbåtar.
Jag bor inte i Västervik men brukar hälsa på några gånger per år för att träffa släkt och vänner. Antar att personen bakom signaturen E.B. von Oben inte ingår i någon av de grupperna. Men, om du vill så fortsätter jag gärna diskussionen i annan form, med dig eller med andra som vill debattera vindkraft. Hör av dig till VT om du är intresserad, så styr vi upp något!