Bekämpa könsstympningen

Kristdemokrater. Maud Ärlebrant och Gudrun Brunegård.

Kristdemokrater. Maud Ärlebrant och Gudrun Brunegård.

Foto: Ulrik Alvarsson

Debatt2016-12-16 06:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nej till könsstympning – rätt stöd till drabbade!

Alla har rätt till sexuell och reproduktiv hälsa. Könsstympning av kvinnor är en tradition som innebär att hela eller delar av kvinnans yttre könsorgan avlägsnas, varpå underlivet ofta sys ihop. Detta strider mot såväl Barnkonventionen som mot mänskliga rättigheter.

Könsstympade flickor och kvinnor behöver särskild varsamhet när de söker vård. Hos många är ämnet tabubelagt, vilket gör det svårt för flickor att berätta om vilket lidande de går igenom varje dag. Svårigheter att kissa, menssmärtor med mera är vanliga besvär. Stora problem kan uppstå vid förlossning. Det är därför viktigt att det finns kunskap hos de medarbetare i elevhälsa, socialtjänst och hälso- och sjukvård, som möter kvinnor i riskzon att råka ut för könsstympning och unga flickor och kvinnor som blivit utsatta, och ser till att de får adekvat vård och hjälp.

Sedan 30 år är det olagligt att utföra könsstympning i Sverige. Det betraktas som ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse för den som utför stympningen, oavsett om det sker i Sverige eller utomlands. Trots det förekommer det fortfarande att kvinnor drabbas, inte sällan i samband med besök i hemlandet. Eftersom invandring sker från länder där könsstympning är utbredd måste vi gemensamt samla kraft för att förhindra och förebygga att dessa grymma övergrepp sker. Samverkan med andra myndigheter, som skola, socialtjänst och rättsväsende kan vara av stor betydelse.

Flera studier visar att det finns stora kunskapsbrister inom skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård.

Tack vare en motion från oss kristdemokrater, har landstinget helt nyligen skrivit in ett avsnitt om kvinnlig könsstympning i planen mot våld i nära relationer. Det är nu av stor vikt att öka kunskapen hos berörda personalgrupper. Med en tydlig handlingsplan kan man öka kunskapen hos medarbetare, som kan tänkas möta kvinnor och flickor i riskzon eller som redan har utsatts för könsstympning, om hur man på bästa sätt kan hjälpa kvinnorna. Vård och omhändertagande behöver utvecklas, så att flickorna och kvinnorna får det skydd och stöd de behöver.

Kristdemokraternas landstingsgrupp kommer dessutom i januari anordna en föreläsning för personal i mödravård, barnhälsovård, elevvård och socialtjänst, i samarbete med Kvinnoförbundets länsavdelning. Föreläsare blir Gunilla Ek, barnmorska med stor erfarenhet från området, efter att ha arbetat med frågan i flera länder i Afrika och Asien samt i Sverige.