Begränsa surftiden för klimatets skull

Att begränsa tiden vi tillbringar på sociala medier kan vara ett klimatsmart drag, menar skribenten.
Att begränsa tiden vi tillbringar på sociala medier kan vara ett klimatsmart drag, menar skribenten.

På vetenskapsradion har det under veckan rapporterats om att man i Schweiz satsar på att bygga vattenkraftverk där glaciärer försvinner.

Debatt 3 oktober 2019 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En lysande idé som skulle kunna öka Schweiz elkraftsproduktion med tio procent. MEN, eftersom efterfrågan på el samtidigt ökar då fossila energislag ska minska, så kommer denna extra elkraft att vara intecknad från början.

Lösningen måste med andra ord vara att vi minskar vår efterfrågan på el, för i ärlighetens namn –  behöver vi verkligen Instagram, Youtube, Facebook, AI, bitcoin, swish, ”intelligenta” maskiner, appar, musikvideos, talböcker, med mera i obegränsad mängd, när de slukar ofattbara mängder energi?

Även våra public servicekanaler rider på den digitala vågen och fullkomligt exploderar i appar, poddar och deltagande i alla sociala medier. Det ökar elförbrukningen och bidrar knappast till klimatförbättringar! Skall syftet med public servicekanalerna verkligen vara att kopiera reklamkanalernas format och i huvudsak producera lättsamt innehåll för locka tittare/lyssnare?

Serverhallarna som hanterar det digitala materialet kräver exceptionellt mycket el. Facebooks serverhall utanför Luleå förbrukar lika mycket el som Västerås stad, och detta för att hantera vår aktivitet på nätet! För Google och Amazon är det likadant. 

Det var faktiskt inte länge sedan surfmängden var begränsad och det vore en nådens gärning om det blev så igen. Med en begränsad mängd surfutrymme skulle det kanske produceras lite mer av väl genomtänkta, underbyggda texter och mindre material av trollkaraktär och typ videos på söta katter. Vuxna agerar idag som ett litet barn och skriker ”Jag vill ha!”, och det moderna samhället bejakar detta beteende understött av alla företag som tjänar pengar på att sälja de produkter vi vill ha.

Om vi verkligen vill göra något för klimatet så skulle det enklaste och snabbaste vara att begränsa den tid vi tillbringar på ”de sociala näten” och i de poddar och appar som går att ladda ner. Det innebär inte att vi ska sluta använda digitala medier för att kommunicera med omvärlden, vi ska bara förstå att våra aktiviteter slukar el och att elförbrukningen är en kraftigt bidragande faktor när det gäller de problem vi kan se när det gäller klimat och miljö.

Visst är det bra att gå ut och genom strejk visa att man bryr sig om miljön, men vilken effekt skulle det inte få om alla dessutom gjorde en aktiv handling som innebär en omedelbar minskning av klimatpåverkan? Det blir trots allt lite motsägelsefullt när demonstrationer för att rädda miljön samtidigt belastar miljön genom en massiv aktivitet på de sociala medierna, när det laddas upp bilder och videos i en strid ström!

Vi kan var och en bli en del av lösningen på klimatproblemet. Varför inte börja redan idag?

Ämnen du kan följa