Barngrupperna i förskolan är en källa till otrygghet

Kristdemokraterna skriver att barngrupperna i förskolan är alldeles för stora.

Kristdemokraterna skriver att barngrupperna i förskolan är alldeles för stora.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2024-12-01 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många förskolor fungerar bra och både barn och vuxna trivs. Men på alldeles för många håll är verkligheten en helt annan: för stora barngrupper där barn inte blir sedda och personalen inte har förutsättningar att kunna möta barnens behov, och ovanpå detta öronbedövande ljudnivåer och en kvalitet som helt enkelt inte räcker till.

Alla som någon gång har arrangerat ett barnkalas vet hur mycket yta så många barn kräver, och hur höga ljudnivåerna kan bli. Men för förskolornas barn och personal är detta inte något som sker några timmar en gång om året, utan på heltid fem dagar i veckan. En sådan miljö skapar stress hos både stora och små, och det kan vara svårt för personalen att hinna upptäcka och trösta barn som är ledsna, avleda och lugna utåtagerande barn, och bekräfta och locka fram tillbakadragna barn. Därför gör regeringen nu satsningar för att reglera barngruppers storlek och förbättra situationen för personalen.

Dagens barngrupper är inte bara en källa till otrygghet, de strider också mot rekommendationerna. Genomsnittet i landet är 16,1 barn per grupp för 4-5-åringar, vilket överskrider Skolverkets rekommendationer om 9-15 barn. Även bland småbarnsgrupperna, 0-3 år, ligger genomsnittet på 12,6 barn per grupp över Skolverkets riktvärde på 6-12 barn. Det är särskilt oroande för små barn som behöver en lugn miljö med ett begränsat antal vuxna att knyta an till, för att utvecklas harmoniskt.

I valrörelsen stod Kristdemokraterna ensamma bland de borgerliga partierna i att kräva lagstiftning för att begränsa barngruppernas storlek. Vi har drivit denna fråga i över ett decennium, och nu har vi äntligen nått framgång. Kristdemokraterna i regeringen tillsätter nu en utredning för att ta fram förslag på reglering av både barngruppernas storlek och personaltätheten i förskolan.

Det är hög tid – för problemen finns över hela landet. I Kalmar är nästan sju av tio barngrupper för stora, medan Vimmerby klarar sig något bättre. Ändå är 64 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora där. Motsvarande siffra i Västervik är 40 procent. Detta är inte unika fall – totalt sett är det mer än hälften av alla landets förskolegrupper som är större än de borde vara. Detta måste förändras.

Förskolan ska vara en trygg plats där barn lär sig och växer, inte en plats där stress och överbelastning blir vardag. Med mindre barngrupper skapas lugn och arbetsro, vilket förbättrar både barnens och personalens situation. Kristdemokraternas mål är tydligt: högst 12 barn i grupperna för 1-3-åringar och högst 15 för 4-5-åringar.

Mindre barngrupper ger en bättre arbetsmiljö för personalen och tryggare barn som får bättre förutsättningar att utvecklas. Det är en politik som stärker familjerna, barnen och framtiden för Sverige.

Kristdemokraterna har drivit på för den här förändringen i regeringen, och vi är stolta över att vi nu ser konkreta steg framåt. Förskolan ska vara en trygg, lugn och inspirerande plats – aldrig en plats för kompromisser när det gäller våra barn.

Mathias Bengtsson, KD

Utbildningspolitisk talesperson

Gudrun Brunegård, KD

Riksdagsledamot för Kalmar län