Barnen ska inte betala krisen!

28 miljoner kronor på ett år. Det är vad majoritetsstyret ska skära bort från barn- och utbildningsverksamheterna i vår kommun, enligt den budget som M, SD, KD, L och WP beslutade om i juni.

Ett ansträngt budgetår kan aldrig vara skäl att rasera den tryggheten som skola och barnomsorg i närheten av hemmet innebär, skriver debattörerna apropå sparförslaget för kommunens skolor.

Ett ansträngt budgetår kan aldrig vara skäl att rasera den tryggheten som skola och barnomsorg i närheten av hemmet innebär, skriver debattörerna apropå sparförslaget för kommunens skolor.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Debatt2023-08-24 05:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innebär att förskolor och skolor kommer att läggas ned och slås samman. Det innebär att personal kommer att sägas upp. För familjer innebär det längre resor och för barnen större barngrupper och färre pedagoger. Allt på ett år. Det kommer att göra ont, för oss alla.

Var och hur man väljer att göra nedskärningar är i slutändan politiska prioriteringar. Och den här majoriteten gör alltså valet att låta barnen betala för krisen – inte bara i dag utan med effekter för en lång tid framöver.

I den budget som Socialdemokraterna och Centerpartiet la fram i juni finns det med förstärkningar för barn- och utbildningsförvaltningen. Det är alltså fullt möjligt att fatta andra beslut än majoriteten vill göra. Det går att få ihop en budget utan att förstöra för familjer som bor på landsbygden genom att lägga ner mindre förskolor och skolor. Det är möjligt att behålla skolor och förskolor även på landsbygden. Det är även möjligt att behålla barn- och utbildningsförvaltningens personal.

Just nu har vi ett minskat antal barn till våra förskolor. Vi har tagit hänsyn till de minskade barnkullarna i vår budget, och det viktigaste är att förändringar får ta den tid som krävs så att det inte fattas förhastade beslut som man senare får ångra.

Vi tycker att det är viktigt att man ska ha goda förutsättningar att leva sitt liv i hela Västerviks kommun. Familjer måste kunna vara trygga med att deras förskola, skola samt fritidshem finns kvar även i framtiden. Ett ansträngt budgetår kan aldrig vara skäl att rasera den tryggheten. En kommun som inte satsar på barn och utbildning har snart inga invånare kvar. Vem vill bo kvar eller flytta till en kommun som inte erbjuder barnomsorg av god kvalitet inom rimliga avstånd från hemmet?

Västerviks kommun är Sveriges till ytan största kommun söder om Dalälven. Kommunen är större än hela Blekinge. Om vi menar allvar med att hela kommunen ska leva så kräver det att vi i kommunen har en geografisk spridning av barnomsorgen och skolan, även om det medför kostnader som är högre än hos andra kommuner som är mindre till ytan. Att enbart titta på jämförbara kommuner och tabeller funkar inte med vår geografi. Man måste se till verkligheten, och den innebär med nuvarande majoritet att färre orter inom en snar framtid har kommunal service i form av förskolor och grundskolor. Vi tycker att nuvarande majoritet – M, SD, WP, L och KD –sviker invånarna i dessa orter och i hela vår kommun. Och de gör det i onödan.