Avskaffa den övre åldersgränsen för mammografi

Att fler kvinnor i de äldre åldersgrupperna dör av bröstcancer beror på att cancern upptäcks senare. Debattörerna vill att Kalmar län blir föregångare genom att avskaffa den övre åldersgränsen.
Att fler kvinnor i de äldre åldersgrupperna dör av bröstcancer beror på att cancern upptäcks senare. Debattörerna vill att Kalmar län blir föregångare genom att avskaffa den övre åldersgränsen.

Mammografi räddar liv genom att upptäcka cancer i tidigt skede. Alla kvinnor förtjänar samma möjlighet till screening, oavsett ålder. Ändå finns en övre åldersgräns där kvinnor över 74 år inte längre får kallelser till mammografi.

Debatt 10 oktober 2023 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är hög tid att vi tar ett steg mot en rättvisare och mer inkluderande vårdsystem i Kalmar län genom att avskaffa den övre åldersgränsen. Det handlar om att rädda liv.

På regionfullmäktige den 28 september fanns ett förslag från oss kristdemokrater om att avskaffa den övre åldersgränsen för mammografi. Vi var tyvärr det enda partiet som röstade för vårt förslag. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten ville vänta och se, var beskedet vi fick. Men medan de väntar hinner många kvinnor drabbas.

Socialstyrelsens statistik är tydlig: det är dubbelt så vanligt att kvinnor i åldern 75–89 år dör av bröstcancer jämfört med dem i åldrarna 40–74 år. Att fler avlider i den äldre åldersgruppen beror i stor utsträckning på att tumörerna upptäcks senare – eftersom de inte längre får någon kallelse till mammografi. 

Men det här är inte bara en fråga om statistik; det är en fråga om mänskliga liv. Vi lever längre och är friskare, piggare och aktiva högre upp i åldrarna än någonsin tidigare. Varför skulle Region Kalmar län inte kunna vara en föregångare när det gäller att erbjuda vård i världsklass till våra äldre invånare? 

På första maj skriver Socialdemokraterna "Mammografi för oss över 70" med stora röda bokstäver på sina plakat. I regionfullmäktige röstar de nej till samma förslag. Det är provocerande och oseriöst. Våra äldre förtjänar bättre än tom plakatpolitik. Det är dags för Socialdemokraterna och övriga majoritetspartier att omvandla sin retorik till konkret handling och avskaffa den övre åldersgränsen för mammografi i vår region. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa