Även vårdpersonal måste kunna få semester!

Arbetsgivare som betalar extrasummor till den som flyttar sin semester, personal som beordras in att arbeta under sin semester, arbetsstyrkor som delar upp sin sommarsemester en vecka här en vecka där för att få det att gå ihop. Det är det nya normala inom vård och omsorg.

Debatt 24 juni 2022 06:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Problemet är förstås personalbristen.  Ansvariga politiker tar på sig en bekymrad och säger att "fanns det bara personal skulle vi anställa", men faktum är att de varit med och skapat bristen. Som tur är kan bristen lösas, om rätt åtgärder sätts in. Vi socialister föreslår tre rejäla åtgärder för att minska personalbristen:

• Lönerna måste upp, det kommer man inte runt. Vill man att folk ska arbeta så får man betala för det och vårdlönerna är låga i jämförelse med andra yrken.

• Ersättningarna för obekväm arbetstid måste förbättras rejält. Den som arbetar kväll natt och helg måste få en ersättning som står i proportion till ansträngningen, arbetstidsförkortning för de som arbetar dygnet runt är också en viktig åtgärd.

• För att få fler att söka sig till utbildningarna måste fler möjligheter öppnas för att utbilda sig på betald arbetstid för bristyrken som exempelvis undersköterskor, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor.

Det är som synes ingen raketforskning utan enkla handfasta åtgärder som krävs. Det som saknas är den politiska viljan att verkligen komma åt ett personalbristen. Vi medborgare måste sätta press på de styrande så att dessa åtgärder vidtas. I Sverige 2022 ska man kunna få ut fyra sammanhängande semesterveckor även om man arbetar inom vård och omsorg – det borde inte vara svårare än så!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa