Vissa branscher har sin högsäsong under sommaren, samtidigt som andra branscher har en betydligt lugnare period. BNP-indikatorn för Sverige visar återkommande en lägre aktivitet under sommaren. Under juli går ekonomin som mest på lågvarv, med cirka 20 procent lägre ekonomisk aktivitet. Men det är fortsatt 80 procent fart på ekonomin, även om ”alla” går på semester. Hur går det ihop?
Sveriges ekonomi stannar inte på sommaren utan fortsätter i nästan lika hög fart. Semesterlagen ger förvisso anställda rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under juni till augusti, men när många svenskar går på semester, fortsätter landets småföretagare att jobba. Var tionde sysselsatt i Sverige är företagare. Vissa företagare är egenföretagare, medan andra företagare har en eller flera anställda i företaget som även de omfattas av semesterlagen.
Statistik från Företagarna visar att inte ens var femte företagare kan ta en sammanhängande semester på fyra veckor under året, oavsett tidpunkt. Trenden är också att allt färre småföretagare kan ta ut en sammanhängande semester. 2017 kunde var fjärde företagare göra det, förra året inte ens var femte företagare. Hälften av Sveriges småföretagare kan aldrig vara helt ledig från jobbet vid semester. Endast 6 procent av företagarna kan vara helt lediga, eller nästan helt lediga.
Grundtanken med semester är att få tid att koppla av, samla kraft och energi för att kunna fortsätta prestera på en hög nivå över tid. Att Sveriges småföretagare inte tar ut semester kan vara gynnsamt för att hålla i gång svensk ekonomi på kort sikt – inte minst när kris följer på ny kris. Men det är definitivt inte rätt medicin på längre sikt. Om de mindre företagen ska fortsätta ligga bakom 4 av 5 nya jobb i Sverige behöver förutsättningarna förbättras.
Tre förslag på åtgärder:
• Minska ner tidsätande administration och regelkrångel för företag.
• Skapa moderna och flexibla lösningar för företag med anställda, så att det blir lätt att bemanna rätt.
• Bygg en smart näringslivspolitik med grund i konkurrenskraftiga skatter i världsklass.