Återupprätta den polisiära förmågan

Roger Haddad (L). Hela landet drabbas nu när vi har 1 000 färre poliser och allt färre poliser i yttre tjänst.

Roger Haddad (L). Hela landet drabbas nu när vi har 1 000 färre poliser och allt färre poliser i yttre tjänst.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2018-02-10 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna är bekymrade över de rapporter som kommer från Brottsförebyggande rådet – fler känner otrygghet och färre har förtroende för rättsväsendet och polisen. Denna utveckling går att vända med en ny rättspolitik och inte minst satsningar på Polisen.

Det är anmärkningsvärt att regeringen först nu, efter tre års besparingar på Polisen, säger att den vill satsa på verksamheten. Liberalerna har i tre år krävt åtgärder mot polisavhoppen för att locka tillbaka de poliser som slutat. Det är en central del om vi ska återupprätta allmänhetens förtroende för polisen. Hela landet drabbas nu när vi har 1 000 färre poliser och allt färre poliser i yttre tjänst.

Tvärtemot riksdagens beslut från 2014 har polisen kommit allt längre ifrån medborgarna. Liberalerna menar att antalet poliser måste öka med 5 000, men till skillnad från regeringen vill vi redan i år anslå 1.3 miljarder till en polislönereform. Arbetsmiljön måste förbättras och byråkratiseringen måste stoppas. Resurserna måste tillbaka ner till den lokala polisområdesnivån och vi måste få ut åtminstone 2 000 fler poliser i yttre tjänst. Även orter som Västervik har påverkats av centraliseringen av funktioner och fler funktioner är på väg att försvinna från den lokala nivån, som kriminaltekniker.

Exakt hur Polisen ska prioritera sina resurser måste avgöras av polisledningen, men det är uppenbart att den regionala nivån inte alltid beaktar, eller känner till, förhållandena på lokal nivå. Det är inte ovanligt att den centrala ledningen har en annan bild av verkligheten än de lokala polischeferna.

Liberalerna har de senaste tre åren krävt att resurser måste prioritera kärnverksamheten med fler poliser, fler i yttre tjänst och satsa mer resurser på Polisens utredningsverksamhet. Idag tvingas polisen att prioritera även mellan grova brott och den brottsförebyggande utåtriktade verksamheten är den som drabbas mest. Därför måste vi få fler områdespoliser ute i samhället som kan verka synligt, störa ut kriminaliteten, bidra till ökad trygghet i samhället och ha kontakt med exempelvis skolor och företag.

De resurser som regeringen presenterat kommer i första hand att täcka underskotten. Inte en enda polis kommer att tillkomma som det ser ut idag. Antalet poliser som slutar överstiger nämligen antalet som kommer från utbildningen. Sverige har idag färre poliser än när Alliansen satt i regering. Det stämmer heller inte att vi utbildade för få poliser.

Problemet idag, som regeringen inte vill erkänna, är att det slutar tusen poliser varje år, varav hälften inte är på grund av pension. Dessutom står 500 platser tomma på polisutbildningen vilket också indikerar att det inte är utbildningen som är problemet. Vi föreslår att Rekryteringsmyndigheten får mer resurser så att fler polisstudenter kan prövas men också att antagningsprocessen ses över, utan att sänka kraven på fysiska tester.

Ska vi pressa tillbaka de kriminella, återupprätta den polisiära förmågan och få ut fler områdespoliser närmare medborgarna, krävs en annan politik än den S-regeringen för.