En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. En orsak är vår obefogade rädsla för bäst-före-datumet. Den 16 oktober är Världslivsmedelsdagen. Datumet är en påminnelse om att det är dags att sluta vara så datumfokuserade.
Världslivsmedelsdagen infaller den 16 oktober. Dagen är instiftad av FN i syfte att öka medvetenheten om hunger- och fattigdomsfrågor. Fortfarande lider omkring en miljard människor av kronisk hunger. Det gör de samtidigt som en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs.
I Sverige uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall per år, enligt Naturvårdsverket. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.
En bidragande orsak till matsvinnet i Sverige kan vara okunskapen om vad datummärkningar står för. 30 procent av svenskarna slänger alltid eller ibland mat när de ser att bäst-före-dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning som Matsmart låtit göra. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete.
Men bäst-före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten inte bör ätas när datumet passerats.
Vi på Matsmart vill minska matsvinnet. Från olika matproducenter köper vi bland annat varor med kort bäst-före-datum, och säljer sedan vidare till rabatterade priser. Förra året räddade invånare i Kalmar län totalt 24 ton mat genom att handla från oss på Matsmart, mat som annars hade slängts.
Våra kunder vet att matvaror som kaffe, flingor, ris eller konserver går utmärkt att äta även om bäst-före-dagen är nära eller har passerats. Därmed bidrar de till att minska matsvinnet.
Om fler invånare i Kalmar län slutar vara så datumfokuserade kan vi minska matsvinnet ytterligare. Och minskat matsvinn innebär ökade möjligheter att utrota den kroniska hungern.
Kom ihåg den 16 oktober, det är datumet vi ska glömma våra rädslor kring bäst-före-datumet.