Arbetsmiljöombuden kämpar för liv – och hälsa

Att försöka skapa kontroll och räcka till är en ständig kamp.

Debatt2019-10-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just som du ska gå hem dimper det ned ytterligare ett mejl, det ringer i telefonen och ett möte bokas in. Och med det följer ytterligare en arbetsuppgift som det inte finns tid för. Om inte allt görs nu kommer morgondagen inte att gå ihop. 

I Sverige idag blir människor utbrända och sjuka av stress på jobbet. Alla känner vi någon som har varit i närheten eller är där. Och vi vet vad som skapar stress och ohälsa på jobbet. Ändå färgas många arbetsplatser av stora risker i arbetsmiljön. 

För det är en risk när jobbet har för många och för tunga arbetsuppgifter, när otydligheten kring vad som ingår och inte ingår i jobbet är för stor. När det inte finns några gränser för vad du förväntas göra. Jobbet följer med hem och in i det egna, privata. Och du orkar inte med nära och kära, som behöver din tid och uppmärksamhet. 

Men då finns de, våra hjältar: Arbetsmiljöombuden. Vi kallar dem arbetsmiljöombud för att de jobbar med både fysisk och psykisk hälsa. Andra fackförbund har valt att kalla dem skyddsombud. Men det är samma hjältar vi pratar om.

Det är arbetsmiljöombuden som kämpar för både liv och hälsa, de som kämpar för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö, de som ser när arbetsgivaren väljer att blunda. Det är de som är en röst för den som inte vågar, eller inte orkar.

Hjältarna, som med den anställdes ögon ser arbetsplatsens risker, men också lösningar som är bra för alla på jobbet.

Arbetsmiljöombuden kämpar för ett mänskligt arbetsliv. Men de är även arbetsgivarens bästa samarbetspartner. För en arbetsmiljö där anställda mår bra och trivs, skapar konkurrenskraftiga, hållbara och attraktiva arbetsplatser.

Arbetsmiljöombuden finns också där när arbetsarbetsgivaren inte vill lyssna, när kortsiktighet styr på anställdas bekostnad. Och det är då som arbetsmiljöombuden verkligen behövs. 

Då ger deras insats en trygghet och en styrka som gör att en fot kan sättas ned. För med rollen kommer en styrka som bara den fackliga kopplingen kan ge, med fackförbundets samlade stöd och kunskap i ryggen. 

När nu företagens företrädare Svenskt Näringsliv vill ta bort arbetsmiljöombudens fackliga koppling och styrka, då måste Unionen sätta ned foten. För då behövs de fackliga arbetsmiljöombuden mer än någonsin. 

För att vi ska kunna må bra på och av våra jobb ett helt arbetsliv och för att det finns så mycket som kan bli ännu bättre på våra arbetsplatser.

Ohälsa och stress kan jobbas bort, men då måste vi jobba förebyggande tillsammans. Innan någon blir sjuk eller skadad, innan medarbetare lämnar arbetsplatsen. Det arbetet är och måste alltid vara viktigt för arbetsgivare och deras företrädare, för alla som jobbar och för deras fackförbund. 

Unionens alla arbetsmiljöombud gör ett fantastiskt arbete varje dag och är med sin kunskap och sitt engagemang oerhörda resurser för kollegor och arbetsgivare. 

Vi behöver alla kämpa för och med dem, idag och alla andra dagar.