Är småföretagare inte värda ett skit?

Pandemin har varit lärorik för oss småföretagare. Vi har lärt oss att vi inte är värda ett skit.

Skribenten är kritisk till hur småföretagare behandlats under pandemin.

Skribenten är kritisk till hur småföretagare behandlats under pandemin.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-05-22 06:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I medierna framstår det som om regering och riksdag gjort allt för att vi ska överleva smittan. Sant är att ett hisnande antal miljarder kronor har delats ut i krisstöd. Men merparten hamnar i den offentliga sektorn, till vilka jag räknar börsnoterade storföretag. De ägs av oss alla genom AP-fonderna, tjänstepensionerna och vårt sparande i fonder och till pensioner i banker och försäkringsbolag. Direktörerna är anställda, med bonus och fallskärm istället för personligt ansvar. 

Effekten har blivit att kommuner och regioner redovisar rekordöverskott. Storföretagen likaså och deras tjänstemän plockar dessutom ut rejäla bonusar. 

För landets riktiga företagare, med personligt ansvar för verksamheten, går det sämre. Dessa är vad Skatteverket benämner fåmansföretag, alltså enskilda firmor och små aktiebolag med färre än fyra ägare som dessutom är företagsledning och styrelse.

Stöden är för små, kommer för sent, och risken är överhängande att pengarna måste betalas tillbaka. Ett stort antal ansökningar är dessutom föremål för rättslig prövning, vilket kommer att ta år innan avgörandet kommer. Småföretag hinner gå i konkurs innan dess. 

Men pandemin har ett slut. Då kommer politikerna att tillgripa samma knep som efter varje kris. Arbetslösa som offentlig sektor och storföretag inte vill veta av, vanligen för att de är äldre än 50 år, uppmanas att starta egna företag och anställa andra som de stora inte vill ha. 

I vanlig ordning kommer lögner att användas som argument för att starta eget. Den vanligaste är att små företag har lägre kostnad än stora och därför kan sälja sina varor och tjänster billigt. Alla med grundläggande kunskap i företagsekonomi vet att sanningen är den motsatta. 

Nu tror jag inte att politikerna och deras tjänstepersoner ljuger medvetet. Orsaken är inkompetens. Företagande är en färdighet. Färdigheter kan bara förvärvas genom egen erfarenhet. Ytterst få av dessa näringsfrämjare har drivit företag på egen risk. De ser världen ur den anställdes perspektiv. 

Ett råd från en företagare sedan över 30 år: när du träffar en näringsfrämjare för att få hjälp att starta eget, fråga om hon eller han haft hela sin försörjning av egen F-skattsedel. Är svaret nej, res dig upp och gå. Amatörer kan leda dig i fördärvet.