Är ideologier viktigare än brukarnas hälsa?

Sverigedemokraterna i Västervik kräver att det införs krav på kunskaper i svenska för alla som arbetar inom vård och omsorg, inklusive vikariat.

"Genom att ställa höga krav för anställning i omsorgen ökar möjligheten att säkerställa både patientsäkerhet och omvårdnad", skriver debattörerna som trycker på kravet att anställda inom vård och omsorg ska kunna behärska det svenska språket.

"Genom att ställa höga krav för anställning i omsorgen ökar möjligheten att säkerställa både patientsäkerhet och omvårdnad", skriver debattörerna som trycker på kravet att anställda inom vård och omsorg ska kunna behärska det svenska språket.

Foto: JESSICA GOW/TT

Debatt2021-03-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna och deras stödpartier i kommunen röstade vid kommunfullmäktige den 25 januari nej till detta krav.

Så vad är viktigast? Brukarnas liv, hälsa och välfärd? Eller politikers sociala experiment och ideologier? Vems vilja är det som ska utföras? Medborgarnas eller politikernas? Vilka står för skatteintäkterna för att bekosta en fullgod välfärd? Svaren borde vara självklara: inbetalda skatter skall vara öronmärkta för sitt huvudsakliga syfte, nämligen att ge medborgarna valuta för pengarna i form av den välfärd medborgarna har rätt att förvänta sig. Medborgarna har också rätt att förvänta sig att politiker håller det man lovat sina väljare. 

De styrande partierna i Västervik prioriterar dock istället sina egna agendor före medborgarnas vilja. Då har till exempel en ansvarslös massinvandringspolitik gått före de egna medborgarnas väl. Det är ju inte heller så, att brister inom vård och omsorg på grund av språkproblem dykt upp som en överraskning. Man borde för länge sedan ökat kraven på språkkunskaper. Man borde ha förbättrat löner och arbetsvillkor, så att fler hade valt att satsa på vård- och omsorgsyrket. Det hade resulterat i betydligt bättre förutsättningar för att få en fullgod bemanning med rätt utbildning. Därigenom skulle brukarna fått den optimala vård och omsorg de inte bara förtjänar, utan som borde vara deras självklara rättighet.

Sverigedemokraterna kräver att de som arbetar inom vård och omsorg ska ha adekvat utbildning och kunna behärska svenska språket i sådan omfattning som arbetet faktiskt kräver. Detta bör gälla både vid nyanställningar och vikariat. De av de nuvarande anställda som är i behov av det, ska få hjälp med att bättra på sin svenska samt få adekvat utbildning. 

Genom att ställa höga krav för anställning i omsorgen ökar möjligheten att säkerställa både patientsäkerhet och omvårdnad. Man höjer dessutom den sedan länge eftersatta statusen för vård- och omsorgspersonal. Det i sin tur innebär att man måste betala rimliga löner och ha tillräckligt bra arbetsvillkor och karriärmöjligheter. Effekten av allt detta kommer att ge en långsiktigt god kvalitet inom vård och omsorg. Det kommer också att ge de bästa förutsättningarna för de framtida kompetensbaserade rekryteringar som kommer att behövas. 

Nyckeln till framgång är språket och kompetensen.