Men det var precis vad barn- och utbildningsnämnden och även kommunfullmäktige gjorde. Detta med hänvisning till att det är rektor och lärare som avgör vilken studiero som ska erbjudas eleverna.
Med anledning av detta avslag skrev Sverigedemokraterna en motion om att införa mobilförbud i Västerviks kommuns grundskolor. Allt för att ge studiemotiverade elever den studiero som de har rätt till. Studiero bör vara en självklarhet och ingenting som elever ska böna och be om. Vi tog även upp i vår motion att det skulle vara en hjälp för rektorer, och framför allt lärare, om kommunen inför ett mobilförbud i grundskolan.
Ett stort antal studier de senaste åren har visat både på problemen med användning av mobiler i skolan och på fördelarna med att förbjuda användningen. En brittisk studie från London School of Economics visade 2015 att införandet av mobilförbud ledde till att elevernas resultat förbättrades generellt med 6,4 procent. Störst positiv effekt hade mobilförbud på lågpresterande elever. Den positiva effekten med mobilförbud motsvarade en extra vecka av undervisning varje läsår. En undersökning från Novus har visat att sex av tio elever som har totalt mobilförbud upplever förbudet som något bra.
Allt detta till trots valde dock övriga partier i barn- och utbildningsnämnden i Västervik vid sammanträdet den 10 mars att avslå även Sverigedemokraternas motion om förbud mot mobil i skolan. Mest patetiskt blir det när övriga partier, med det rödgröna minoritetsstyret i spetsen, försöker slå i kommunmedborgarna att ett mobilförbud i skolan skulle vara olagligt. Detta är rent nonsens. Ett förbud mot mobiler i skolan har redan införts i Trelleborgs kommun. Inte minst Socialdemokraterna här i Västervik skjuter sig dessutom i foten: till och med Stefan Löfven deklarerade i januari 2019, som en del av januariöverenskommelsen, att mobilförbud ska genomföras i skolan från och med 2021, låt vara att frågan ännu så länge är under utredning.
Att vägra att gå med på en sådan självklarhet som ett mobilförbud för att skapa studiero är bara ytterligare ett exempel på hur Västerviks kommunpolitiker i de gamla etablissemangspartierna flyr från sitt ansvar. Vi Sverigedemokrater ställer oss frågan: var finns den vuxne i rummet när besluten ska fattas? Var finns respekten för läraren under dennes yrkesutövning? Och inte minst, var finns den hänsyn och respekt som bör visas de elever som tar skolan på allvar och kräver studiero för att förkovra sig för framtida högre studier?
Det är tydligt att Västerviks kommuns skolpolitiker från de andra partierna är både handlingsförlamade och helt ur led i tiden. Vi Sverigedemokrater kommer att fortsätta att trycka på för att de ska inse att de måste ta sitt ansvar som vuxna förtroendevalda. Frågan om mobilförbud i Västerviks kommuns skolor avgörs vid kommunfullmäktigemötet i april.
Anne-Marie Norman, Sverigedemokraterna
ledamot i barn- och utbildningsnämnden