Anders Henriksson ska fortsätta

Media berättar att Anders Henriksson lämnar sitt uppdrag i Region Kalmar län för att arbeta som vice ordförnade i SKL.

Anders Henriksson borde ha fortsatt som ordförande i regionstyrelsen i stället för att gå till SKL, tycker skribenten.

Anders Henriksson borde ha fortsatt som ordförande i regionstyrelsen i stället för att gå till SKL, tycker skribenten.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Debatt2019-11-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges kommuners- och landstingsförbund, SKL, är en ideell förening med 311 myndigheter som medlemmar. Föreningen har organiserat sig som en myndighet. En styrelse, delegationer, avdelningar och med 1 100 anställda. 

Anders Henriksson sitter i Region Kalmar län för Socialdemokraterna, som ordförande i regionstyrelsen. Politiker med rätt till partibeteckning är han bara när han sitter i sammanträden i Regionen. Uppdraget ger honom anställning som regionalråd. Övrig arbetstid är han anställd. 

I Sverige gäller föreningsfrihet för medborgare. Den gäller även för de myndigheter som är med i SKL. På föreningsmöten i SKL är man dock privatperson. 

Pengarna till den ideella SKL-föreningen med 1 100 anställda kommer från skattebetalarna. Föreningen ska ses som näringsidkare. Bidraget till SKL-föreningen kan bryta mot gynnandeförbudet i Kommunallagen 2 kap 8 § . 

Anders Henriksson är medlem i Socialdemokraterna. Regionfullmäktige har utsett honom till ledamot och ordförande i regionstyrelsen. Han är en duktig politiker och ska fortsätta på sitt uppdrag som ordförande i regionstyrelsen. 

Om regionens jurister finner att det riktade bidraget till SKL-föreningen är olagligt ska medlemsavgiften stoppas och återbetalning ske. Här finns kanske skattepengar att spara.