Allt fler överlever cancer

Världscancerdagen. Cancer går att förebygga och de som bygger på livsstils- och mijöfaktirer går att undvika.

Världscancerdagen. Cancer går att förebygga och de som bygger på livsstils- och mijöfaktirer går att undvika.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Debatt2018-02-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morgon är det internationella cancerdagen, även kallad Världscancerdagen. Syftet med dagen är att sprida och utbyta information och kunskap om cancer, som är en av vård tids folksjukdomar. Var tredje person i Sverige drabbas av en cancersjukdom någon gång under sin livstid. Men det är viktigt att betona att cancer går att förebygga och att allt fler av de som insjuknar överlever.

Runt en tredjedel av alla cancerdiagnoser skulle gå att undvika eftersom de beror på livsstils- och miljöfaktorer. Därför satsar vi mycket på det viktiga förebyggande arbetet. Det handlar exempelvis om åtgärder för att minska rökningen och att öka förutsättningarna för människor att äta rätt och röra på sig mer. Men även vården för de som ändå drabbas fortsätter givetvis utvecklas.

Cancervården har under flera år prioriterats och fått utökade resurser. Ökad patientfokus, tillgänglighet och jämlikhet är målet. Alla patienter ska erbjudas den mest effektiva vården och väntetiderna förkortas. Cancervården betraktas numera som akutsjukvård och så kallade. standardiserade vårdförlopp har införts för att undvika onödiga väntetider och garantera lika bra behandling för alla.

Tidig diagnos och tidig behandling är de viktigaste faktorerna för att öka överlevnaden. Att landstinget erbjuder avgiftsfri livmoderhalsscreening och avgiftsfri mammografi är ytterligare åtgärder som både gör vården mer jämlik och ökar möjligheten att tidigt upptäcka och behandla eventuella tumörer.

När ett besked om cancer ges är det viktigt att det finns stöd både för den som får diagnosen och de som är nära. Kring varje drabbad finns också barn, föräldrar, makar och andra som berörs och behöver stöd på olika plan. Alla cancerpatienter får därför tryggheten och möjligheten till en egen kontaktsjuksköterska som stöd vid resan genom behandlingen.

Vi satsar vidare på att utveckla rehabiliteringsinsatser både under och efter behandlingen för att ge både patient och närstående stöd och förutsättningar att leva ett så bra liv som möjligt. Patienten ska involveras i konkreta behandlingsbeslut utifrån tankesättet ”inga beslut om mig utan mig”. Alla erbjuds en individuell vårdplan där fokus alltid ska ligga på patientens behov och delaktighet.

Målet med alla åtgärder vi satsar på är förstås att färre ska insjukna i cancer, men också att fler som fått en cancerdiagnos ska överleva och kunna leva länge med god livskvalitet.