Svar på nyhetsartikeln "Kommunen tappar miljoner när befolkningen minskar" den 15 juli.
Är politikerna lösningsfokuserade i Västerviks kommun? Hur kan vi i så fall vända trenden?
På Östra Ringskolan, som är min arbetsplats, hade vi besök av våra lokalpolitiker. I ett samtal kom en av mina kollegor med en idé som fastnade hos mig. Han önskade att Västerviks kommun skulle ha en ny vision, ett tydligt sikte på att vara en kommun med en av Sveriges bästa skolor. För att nå en sådan förändring krävs en storskalig satsning på skolan och för detta krävs politiker med mod och politiker som på riktigt värnar om och ser utbildningens betydelse.
Då kan vi inte fortsätta som nu med nedskärningar och låga löner. Vi måste uppåt, framåt.
Det krävs politiskt mod att säga nej till andra satsningar som är av mer populistisk art. Mod att stå upp för att utbildning är grunden för ett välutvecklat samhälle, en välutvecklad kommun. Om våra politiker visar sig ha detta mod och förstånd skulle det innebära att barnfamiljer lockas att välja Västerviks kommun, vilket ökar invånarantalet, gynnar företagandet, förbättrar för handeln och kvalitén i vår kommun höjs överlag.
Allt börjar med barnen.
Vi behöver skapa och sprida! Skapa kreativa, inbjudande loggor och visionstexter. Sprida goda berättelser om fördelarna med ett liv på landet. VT får fortsätta göra reportage om nyinflyttade nöjda kommuninvånare. Ta fram inspirerande personer från skolans värld!
Gör reportage om allt bra som sker på skolor! Ge utrymme åt det goda och sprid det nationellt! Använd sociala medier. Vi behöver skapa ett rykte om att i Västervik satsar man på skolan. Här vill man bo om man vill säkra sina barns utbildning. Det krävs en stor satsning. Har politikerna det modet?
Idag går skolorna i Västerviks kommun på knäna. När lokalhyran till Bostadsbolaget och skolmaten är betald har varje rektor bekymmer. Det är sin i kassan. Sedan ska lärarna ha sina löner och då är det slut på pengar. Läromedelskonton, fortbildning, trivselpengar, nej, tyvärr.
Vad tar våra folkvalda då för beslut? Jo, med en rösts marginal beslutar man på kommunfullmäktigmötet att dra ner 17 miljoner på skolan UTAN att ha gjort en konsekvensanalys, för den gör man när beslutet är fattat... Är det inte för sent då? Är det inte självklart och högst naturligt att göra en konsekvensanalys INNAN man fattar ett beslut som i högsta grad berör barn, unga och deras föräldrar? Ska inte beslutet tas UTIFRÅN en konsekvensanalys? Harald Hjalmarsson var mycket tydlig med att han ansåg att beslutet tas först och efter det görs en konsekvensanalys. Det är så vi gör, menade han.
Är beslutet i enlighet med barnkonventionen? Jag citerar text från kommunens hemsida från 2020-11-19: “Kommunstyrelsen har beslutat att alla nämnder, förvaltningar och kommunala bolag ska använda en checklista för barnperspektivet vid beslut. Det betyder att vi vid varje beslut eller åtgärd ska beakta barns och ungdomars situation för att stärka barns rättigheter... Om barns och ungdomars situation påverkas negativt ska vi även göra en barnkonsekvensbeskrivning”. Förslaget om kraftiga neddragningar är redan framröstat utan konsekvensanalys. Var det så barnkonventionen skulle användas?
Mitt förslag är solklart. Våga satsa stort på skolan. Vänd på skutan. Låt populistiska investeringar vänta. Locka hit barnfamiljer med vissheten om att de får en kvalitativ utbildning till sina barn. Fler barnfamiljer ger fler kommuninvånare och skapar en positiv spiral.
Allt börjar med barnen.