Alliansen har VT (1/3) uttalat sig om den långa kön till hörselvården i länet, bland annat Västervik. Jag vill med detta inlägg förtydliga den faktiska situationen.
Kalmar läns landsting bedriver en sammanhållen hörselvård under Öron-näs-halskliniken i både norra och södra länsdelen. I norra länet bedrivs verksamhet i Västervik, Vimmerby samt Oskarshamn. Remissinflödet visar på ett stort tryck av nysökande i alla åldrar: barn, asylsökande, yrkesverksamma och pensionärer. Framför allt är det den äldre befolkningen, över 90 år, som kommer för att få sin första hörapparat.
Fler hörapparater provas ut för varje år, vilket gör att trycket på hörselvården ökar av antalet brukare som med åren kräver service och utbyte av apparater, samtidigt som fler nysökande tillkommer. Antalet nysökande har ökat för varje år medan antalet audionomer är det samma som på 70-talet.
Antalet besök till hörselvården i norra länet har ökat under åren 2011–2016 från 6 309 till 8 299 och antalet brukare som har ordinerats hörapparater under samma tid har ökat från 758 till 1 304, det vill säga 70 procent. Väntetiden för hörselrehabilitering till norra länets hörselvård ligger på 2,5–4 månader beroende på var man söker.
Hörselvården i Kalmar har stora problem med tillgängligheten och har brottats med detta under flera år. Väntetiden har där legat på 15 till 18 månader de senaste två åren med följd att brukare från södra länet sökt sig till hörselvården i Oskarshamn. Detta har medfört ökat tryck för norra länet med en undanträngningseffekt för patienterna i norr, ökade kostnader för extra audionomresurs och utprovade hjälpmedel, som har belastat norra länets budget.
Alliansen förordar Östergötlands modell av hörselrehabilitering, det vill säga vårdval. Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd samt Hörselskadades Riksförbund har riktat skarp kritik mot systemet med vårdval. Det har konstaterats att många brukare uppmanats att köpa dyra hörapparater privat trots att de har rätt till ett stort urval av hörapparater inom patientavgiften.
Alliansen jämför även hörapparater och glasögon. En hörselnedsättning är många gånger mera komplex än en synnedsättning. Man kan därför inte jämföra dessa.
Landstingsråden bör lägga krutet på att se till att vi får fler audionomtjänster inom landstinget så att vi kan fortsätta erbjuda våra medborgare en god, trygg, säker och kvalitativ hörselrehabilitering inom rimlig tid där ingen ska behöva betala dyrt för hörapparatsanpassning.
Enligt senaste årens rapporter från nationella kvalitetsregistret för hörselrehabiliteringar ligger Kalmar läns landsting i topp jämfört med övriga 13 landsting som är med i registret. Det bevisar vilka duktiga medarbetare vi har i hörselvårdsteamet och jag känner en oerhört stor stolthet för det fantastiska arbete som alla lägger ner på den verksamhet som vi bedriver i landstinget i Kalmar län.