Alla ska ha råd att gå till tandläkaren

Vi sverigedemokrater har som absolut krav att den svenska välfärden ska byggas upp igen. Ett av Sverigedemokraternas viktigaste krav är därför att tandvården ska ingå i hälso- och sjukvårdens vanliga högkostnadsskydd, istället för nuvarande system, där tandvården har ett helt eget högkostnadsskydd.

SD vill genomföra en tandvårdsreform i två steg, en reform som ska bekostas bland annat genom att "spara in på dyra och verkningslösa integrationsåtgärder och minska på minska asyl- och anhöriginvandringen", förklarar debattörerna.

SD vill genomföra en tandvårdsreform i två steg, en reform som ska bekostas bland annat genom att "spara in på dyra och verkningslösa integrationsåtgärder och minska på minska asyl- och anhöriginvandringen", förklarar debattörerna.

Foto: ERIK G SVENSSON

Debatt2022-09-10 12:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagens socialdemokratiskt styrda Sverige upplever mer än var tionde pensionär att man inte har råd att gå till tandläkaren. Bland äldre med låg inkomst, varav många är kvinnor, är det nästan var fjärde som inte har råd att gå till tandläkaren enligt en rapport från Pensionärernas riksorganisation. Många känner sig tvungna att göra avkall på sin tandhälsa för att ha råd att leva. Föräldrar kan tvingas välja mellan att bekosta sin tandvård eller att köpa näringsriktig mat till sina barn.

Många får idag betala tusentals kronor bara att för att få den tandvård man behöver för att inte gå och ha ont. Många är pensionärer, som under ett helt arbetsliv betalat in skatt till våra välfärdssystem, men som trots detta har låg pension. Samtidigt som de som befinner sig i Sverige som asylsökande eller som är här illegalt, får tandvård för femtio kronor.

Tandhälsan hos en person har ofta ett starkt samband med den övriga hälsan. Tänderna är en del av kroppen och motsvarande avgifter ska gälla för tandvården som för sjukvården i övrigt. Det ska inte kosta mer att gå till tandläkaren än när man går till läkaren. 

Genomförandet av vår reform ska ske i två steg: Under 2023 ska tandvården ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd för alla som är 65 år eller äldre och under 2024 ska detta gälla alla svenska medborgare från 24 år och uppåt. De som är under 24 år ska fortsatt ha avgiftsfri tandvård. Här i Kalmar län, där vi sverigedemokrater under flera år krävt slopade eller lägre avgifter till tandvården för dem över 80 år, kommer reformen att ha stor betydelse: medelinkomsten är relativt låg och vi har en stor andel av befolkningen som är pensionärer.  

Pengarna för att bekosta vår reform tar vi bland annat genom att spara in på dyra och verkningslösa integrationsåtgärder och minska på minska asyl- och anhöriginvandringen. 

Sverigedemokraterna vill vara garanten för att Sverige ska bli ett välfärdsland igen. Vi vill vara garanten för att svenska medborgares skattepengar används till svenska medborgares välfärd och inte till dem som befinner sig i vårt land illegalt. Vår reform för att tandvården ska ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd är ett viktigt led i detta.