Fler mÄste hjÀlpas Ät för hÄllbar livsmedelsproduktion

Upp till 30 procent av all klimatpĂ„verkan i vĂ€rlden kommer frĂ„n livsmedelsproduktion. Det krĂ€vs en lĂ„ngsiktigt hĂ„llbar livsmedelsproduktion för att möta dessa utmaningar – och det Ă€r brĂ„ttom. Sverige ligger i framkant, men KRAV har tagit fram fyra visionĂ€ra mĂ„lbilder för att driva pĂ„ utvecklingen mot en hĂ„llbar matproduktion. För att nĂ„ mĂ„len krĂ€vs bred samverkan och tydlig politisk vilja.

"För att uppnÄ mÄlet om en mer hÄllbar livsmedelsproduktion, behöver dock alla som ser behovet av mer hÄllbar mat hjÀlpas Ät", skriver företrÀdare för KRAV, som tagit fram nya mÄlbilder för att driva pÄ utvecklingen för hÄllbar matproduktion.

"För att uppnÄ mÄlet om en mer hÄllbar livsmedelsproduktion, behöver dock alla som ser behovet av mer hÄllbar mat hjÀlpas Ät", skriver företrÀdare för KRAV, som tagit fram nya mÄlbilder för att driva pÄ utvecklingen för hÄllbar matproduktion.

Foto: Åserud, Lise

Debatt2022-07-28 05:05
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MÄlbilderna sammanfaller med omrÄden dÀr KRAV har tuffare regler utöver EU:s regler för ekologisk produktion: klimat, biologisk mÄngfald, djurvÀlfÀrd och bÀttre arbetsvillkor. De omfattar Àven konkreta tidsatta mÄl för hur KRAV och KRAV-anslutna livsmedelsföretag kan bidra. För att öka den biologiska mÄngfalden och vÄr sjÀlvförsörjningsförmÄga skulle vi exempelvis i Sverige kunna odla mer proteingrödor och grovfoder till idisslare. HÀr visar KRAV-lantbrukare redan framfötterna och kan visa vÀgen för lantbruket i stort.

De visionĂ€ra mĂ„lbilderna Ă€r tĂ€nkta för alla typer av livsmedelsproduktion. Men eftersom KRAV-certifierat jordbruk bygger pĂ„ en rad insatser som tillsammans Ă€r positiva för en hĂ„llbar matproduktion, anser vi att det i första hand Ă€r angelĂ€get att öka andelarna av ekologisk och KRAV-mĂ€rkt konsumtion och produktion i Sverige. 

KRAV:s visionÀra mÄlbilder:

‱ Klimat: Livsmedelsproduktionen ger hĂ„llbart producerade livsmedel utan att bidra till den globala uppvĂ€rmningen.

‱ Biologisk mĂ„ngfald: Den biologiska mĂ„ngfalden i lantbruket ökar. Den gynnas pĂ„ gĂ„rden sĂ„vĂ€l som i den omgivande miljön, bĂ„de ovan och i jorden.

‱ DjurvĂ€lfĂ€rd: Samtliga djurslag fĂ„r utlopp för sina naturliga beteenden och behov genom hela livet, och lantbrukets raser Ă€r sunda och robusta.

‱ BĂ€ttre arbetsvillkor: MĂ€nskliga rĂ€ttigheter och bra arbetsvillkor gĂ€ller för alla som arbetar i hela livsmedelskedjan. 

För att uppnÄ mÄlet om en mer hÄllbar livsmedelsproduktion, behöver dock alla som ser behovet av mer hÄllbar mat hjÀlpas Ät. Vi önskar dÀrför att vÄra visionÀra mÄlbilder kan bli en grund för samverkan med organisationer och dagligvaruhandeln, och en utgÄngspunkt för fortsatt forskning mot en mer hÄllbar framtid. En tydlig politisk vilja i samma riktning Àr ocksÄ nödvÀndig om mÄlen ska bli verklighet.