Aktieutdelning och vinst hör inte hemma i skolvärlden

Svar på ledartexten "Lämna friskolorna i fred, Magdalena Andersson" den 9 november.

Debatt 13 november 2021 05:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man måste ju ha en lokaltidning så det är klart jag läser VT. Så även ledarsidan. Om inte annat så kan det vara intressant med en inblick i borgerligt tänkande.

Detta leder dock ofta, till exempel den 9 november, till upprördhet! Ledarskribenten, Lynn Thunlin, skriver att Magdalena Andersson ska låta friskolorna vara ifred. En drapa om valfrihet, lite halvlögner om hur andra länder har löst det, lite skräckpropaganda, men inte ett ord om nackdelarna. Att tre miljarder i skolpeng hamnar i riskkapitalisters fickor, att lärare på friskolor i snitt ligger 1 000 spänn lägre i lön, att de religiöst inriktade skolorna knappast följer läroplanen, de kostnader systemet innebär med förändrat elevunderlag för den kommunala skolan, är några exempel. 

Kring detta bedömer jag att det råder konsensus långt över partigränserna. Ingen skugga må falla över de seriöst arbetande friskolorna som ägnar sig åt pedagogik och inte kapitalplacering. Som det måhända i den bästa av världar var tänkt från början. Men aktieutdelning och vinsttänkande hör inte hemma i skolvärlden, det bör varje tänkande människa inse!


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa