Så gör du din uteplats perfekt

Här tipsar inredarna på Perfection Makes Me Yawn om vilka saker vi kan ta med oss inifrån våra hem och ut på våra uteplatser.

6 maj 2017 15:00

När sommarvärme och ljusa nätter stundar spenderar vi allt mer tid utomhus. Att äta, umgås och till och med unna sig en tupplur i utemiljö, blir vardag. Ofta släpar vi ut sommarmöblerna lite hastigt och lustigt utan att fundera kring hur man hade kunnat få våra utemiljöer lika ombonade och bekväma som våra rum inomhus. Här följer tips på hur du ska tänka.

Möblera ombonat med mattor En stor altan kan många gånger kännas svårmöblerad, och när vi stöter på samma problem inomhus brukar vi lösa det genom att använda oss av mattor, som bland annat gör våra rum mer ombonade. Givetvis går detta knep även att överföra på våra uteplatser – idag finns det ett brett sortiment av mattor som är gjorda för att brukas utomhus, ofta är dessa gjorda av hållbara material som plast.

Det finns dock inget som säger att man inte kan ta med sig innemattan ut, vi vill här gärna slå ett slag för trasmattor och orientaliska mattor i utomhusmiljö. Dessa ger en extra dos mys och ser alldeles fantastiska ut på en stenbelagd altan och trätrall. Nackdelen med mattor i textil är att de inte tål fukt och smuts särskilt bra utan behöver plockas in vid regn eller när det är fuktigt ute. Ett tips är att hålla utkik på loppis i sommar. För en liten slant kan du garanterat hitta en begagnad innematta som kan stå till tjänst på altanen, åtminstone för en eller två säsonger.

Växter som konst Hemmets väggar tar vi för vana att dekorera med konst, speglar och hyllor. Ett rum med kala vertikala ytor uppfattas av de flesta som kallt, ovälkomnande och många gånger ofärdigt. Så varför skulle det vara annorlunda utomhus? Konst är inte det mest praktiska att hänga upp på väderutsatta platser men däremot vill vi tipsa om växtväggar som är ett fiffigt sätt att sätta färg och attityd på småtråkiga fasader. Det finns flera olika sätt att jobba med gröna växter på vertikala ytor. Smarta lösningar som planteringssäckar gör det enkelt att sköta om växterna. Det finns även fiffiga lösningar med lastpallar för dig som vill bygga något själv. Oavsett vilket utförande du väljer, är vertikala trädgårdar ett smart sätt att förvandla en uteplats från en kal yta till en lummig oas.

Stämningsbelysning Att jobba med genomtänkt belysning både inomhus och utomhus blir allt vanligare. Inomhus har vi lärt oss om vikten av bra allmänbelysning och hur mindre ljuskällor kan placeras ut som komplement i hyllor, hörn och på avlastningsytor. Samma tänk kan vi nu med fördel ta med oss ut. Lyktor, solcellslampor och batteridrivna ljus är hemligheten till att skapa uteplatser som tilltalar alla våra sinnen. Belys mörka hörn i trädgården eller placera ut solcellslampor i blomsterrabatten för att njuta av grönskan långt in på kvällen. På altan och balkong finns det ofta en ljuskälla som allmänbelysning. Komplettera den på samma sätt som du gör med takbelysningen inomhus för att få till en härlig stämning och mysfaktor. Exempelvis kan du här använda dig av ljusslingor och lyktor.

Gardiner istället för jalusi När solen är som starkast kan det vara skönt att kunna svalka sig på en skuggig plats. Jalusier och parasoll i all ära men det finns alternativa sätt att skapa solskydd som dessutom ger en högre mysfaktor. Gardiner känns självklara inomhus för att inreda ombonat och praktiskt. Tänker vi bortom det självklara går det givetvis att jobba med dessa på samma sätt i utomhusmiljö. Textilier ger en sober och sval inramning till uteplatsen.

Tips! En vajer är en smart och flexibel produkt att använda när man vill hänga upp gardiner i utomhusmiljö. Med hjälp av linorna kan man bruka gardinerna som rumsavdelare på större verandor eller jobba med dem som solskydd efter behov. Textil är också vackert att använda som tak i en pergola men leta då efter lite kraftigare impregnerat tyg om ni vill att det ska tåla en viss mängd nederbörd.

Kuddar i mängder Vi är ofta inriktade på praktiskt tänkande när det kommer till utomhusmiljöer men vågar man bortse från de mest funktionella alternativen så kan inredningen på uteplatsen tas till en helt ny nivå. Att välja prydnadskuddar istället för dynor till utomhusmöblerna är ett enkelt knep för att skapa en mysigare och mer personlig miljö ute. Leta efter kuddar i något kraftigare väv då de tenderar att tåla mer slitage. Att investera i en bra förvaringsbox för textilerna gör det även smidigt att plocka fram och bort dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Atta Ring, Maja Ring (Houzz.se)