Bloggarna på Ilovechristmas.se, Sveriges största julblogg, är riktiga julfantaster och kan alla knepen för hur man får det mysigt hemma i december.
Men för alla oss som lever på en budget kan julen vara otroligt stressig – hur ska man egentligen ha råd med alla julklappar, gran, dekorationer och mat?
Vi bad Carina, Jessica, Helene och Rebecca som bloggar på Ilovechristmas att dela med sig av sina bästa budgettips, och fick mängder av smarta svar. Här har vi samlat dem – god (budget)jul!
Julpyntet:
o Leta efter julprylar på loppisar och second hand. Det blir både billigare och roligare med unika dekorationer!
o Det är superenkelt att måla om en gammal ljusstake, eller endast pynta med stämningsfulla ljus och grankvistar.
o Du sparar en massa pengar på att göra eget julpynt och det är mysigt att göra det tillsammans. Meningen med julen är ju att umgås och baka eller pyssla och inte stressa.
Julklapparna:
o Om ni är en stor släkt, spela julklappsspelet och sätt en gräns på 100 kronor per person. Sen kan varje familj sköta julklapparna inom familjen hur de vill.
o Återvinn julklappar. Har du något du fått som du inte använt, ge det till någon som kanske uppskattar och kommer att använda saken, plagget eller prylen!
o Slå in julklappar i tidningspapper och knyt med ett rött snöre, så blir det lite gammaldags och retro.
o Man måste ju inte köpa dyra julklappar – varför inte ge något som du har skapat själv?
o Bestäm att ni bara ger en julklapp var. Man får en bestämd person att köpa till, och kan även sätta en budget.
o Ge bort “presentcheckar” på tjänster i julklapp (till exempel barnvakt, däckbyte, fönstertvätt och så vidare).
Julgranen:
o Gör din research på var den mest prisvärda granen finns, kanske är det billigare att hugga själv?
o Häng upp barnens julpynt i granen så behövs inte så många vackra, dyra kulor. Gör smällkarameller av hushållsrullar och silkespapper.
Julmaten:
o Laga julmat från grunden istället för att köpa halvfabrikat (både billigare och godare!)
o Bestäm vad som är absolut nödvändigt att ha på julbordet. Om någon prompt vill ha något som ingen annan äter, kan den personen ta med det själv.
o Köp inte för mycket mat! I många fall slängs mycket efter jul. o Vissa saker går bara att köpa i stora förpackningar. Då kan man gå ihop med några kompisar och se om de har för mycket av något och sen ordnar man byteshandel! Du får halva skinkan, till exempel, och en kompis får halva din lax. Mindre dyrt – och större chans att allt blir uppätet. Gör julaftonsmiddagen till ett knytkalas; alla kan bidra med något istället för att en person eller familj ska stå för all mat.
Julgodiset:
o Gör eget julgodis och gör bara ett fåtal sorter.
o Lösviktsgodis är oftast mer lyckat (och prisvärt) än flashiga chokladboxar, och lättare att anpassa efter hela sällskapets tycke och smak. Dessutom tar en fin skål mindre plats på bordet än stora kartonger!
Allmänna jultips:
o Kom ihåg att det inte finns något som är rätt och fel när det kommer till julfirande. You do you! Vad är kärnan i julen för dig?
o Dela på kostnaderna efter förmåga. o Se till att alla är införstådda med förutsättningarna från början, så blir ingen besviken.
o Fokusera på det som är viktigt för att just din jul ska bli bra. Äter ingen av sillen på julbordet så skippa den, bryr sig ingen om granen så hoppa över den! o Och det viktigaste av allt: julen handlar om gemenskap, omtanke och glädje! Inte om dyrast julklappar, störst julbord eller flest kulor i granen.