LISTA: Råd för råd – det här måste du följa

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten och Region Östergötland att nya råd införs i länet. Det här är vad som gäller nu och fram till och med den 19 november.

Östergötland 3 november 2020 13:23

Så här skriver Folkhälsomyndigheten angående de nya råden:

För den som vistas i Östergötlands län finns beslut om lokala allmänna råd:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Profilbild Simon SpenceSimon Spence
Ämnen du kan följa
Coronautbrottet - Sjukvården
Västervik

Labbé Sandelin: Högst smitta bland 30-49-åringar

Västervik

Ortopeden öppnar igen – ökad smitta på andra enheter

Västervik

Halv miljon ska läka personalen efter coronakrisen

Västervik

Sjukhuset inför munskydd och visir på bredare front

Västervik

Inifrån Västerviks sjukhus: "Är mitt i fronten"

Visa fler
Läs mer!
Östergötland

TV: Så överlever ert förhållande coronakrisen

Filmspaning

Filmen som förutsåg corona-krisen