Redo att bli idrottsförälder?

Vill du göra karriär? Då har du chansen den dag som livet inte längre måste anpassas enbart efter jobb och den familj du själv valt att bilda.

4 april 2018 07:00

När huvudfokus i stället är träningstider, bortamatcher och åtaganden som följer med livet som idrottsförälder, får du chansen att skaffa unika kompetenser som kan få vilken potentiell arbetsgivare som helst att baxna. Låt mig lista några:

Du lär dig nätverka

En del av de människor du möter hade du kanske aldrig ens kommit i kontakt med, om det inte vore för att era barn delade samma intresse. Mest är det förstås positivt. Som idrottsförälder funkar det nämligen inte att gruppera sig utifrån yrke, utbildningsnivå eller politisk åsikt. Visst kan samtalen på läktaren, bussar och hotell bli lite trevande så fort de inte direkt handlar om den gemensamma nämnaren – barnens aktivitet. Men samtidigt finns det uppenbara fördelar, som att lära sig umgås med alla typer av människor samt att acceptera och hantera folks olikheter. Förhoppningsvis kan även nya och trevliga vänskapsband knytas på köpet.

Du blir en mästare på logistik

Många aktiviteter sker samtidigt, direkt efter varandra och i olika delar av stan. En del av dessa börjar dessutom innan kontorsråttorna ens börjat tänka på att logga ut. Då är det viktigt med logistiken – åtminstone så länge du som förälder hjälper till med transporten till och från träningarna. Schemat kan ibland se ut som ett kretskort. Fixar du detta, och samtidigt lyckas sköta jobbet och andra vardagsuppgifter som läxläsning och matlagning, kan man snacka om multitasking!

Du lär dig mindfulness

Nej, det är faktiskt inte så fasligt hemskt att ta barnens träning som ett tillfälle till lite egentid. Att titta ner i mobilen, ta fram en stickning eller en bok när man sitter på läktaren. Visst kan det hända att du missar en passning, ett mål, en kullerbytta eller ett danssteg. Men på det stora hela tror jag faktiskt inte att barnet tar skada av det. Nuförtiden är föräldrar ändå så otroligt mycket mer närvarande på sina barns aktiviteter än vad de var förr. Och att detaljstudera varenda träning kan faktiskt inte vara det absolut viktigaste i föräldraskapet.

Du blir en säljare i världsklass

Är det något som är tätt förknippat med idrottsföreningar, så är det försäljning. Den som tror att medlemsavgiften täcker allt, har missförstått allt. För att klubben ska ha råd att skicka barnen på matcher, cuper och tävlingar krävs pengar. Mycket pengar. Ofta är det föräldrarna som får rycka in och trycka upp listor i ansiktet på sina trötta kollegor för att barnen ska slippa skickas ut på okänd mark för att sälja allt från kakor till underkläder.

Du tar på dig extra, obetalda arbetsuppgifter

Som att laga och servera mat till ett hungrigt gäng tonåringar eller koka kaffe åt ledarstaben. Inventera kvällstid, efter jobbet, på ett varuhus eller stå vakt vid ett lokalt idrotts- eller kulturarrangemang (som oftast inte har ett dugg att göra med den sport som barnet utövar).

Varför då ställa upp på detta? Jo, för att barnen ska kunna utöva sin sport, såklart. Och göra något vettigare än att sitta framför tv-spel, mobil eller padda. Att du sedan blir alla arbetsgivares våta dröm på köpet kan ju bara vara en bonus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Kerrolf