Mäns längtan efter att må bra med kvinnor

28 maj 2018 04:00

Nu är det nog inte allt för enkelt att vara man, vilket får mig att tänka på en radiointervju för några år sedan i programmet Livsnära i Sveriges Radio. Radioprästen Tommy Wadebeck och hans kollegor hade gjort en undersökning på femhundra män i olika åldrar. Studien handlade om mäns behov av kvinnor och vad som var viktigt för att de skulle må bra i förhållande till kvinnor. Det var en omfattande studie som sammanställdes i tre meningar:

Jag vill vara stor i dig.

Jag vill kunna vara liten hos dig.

Jag vill kunna fylla ditt hjärta.

Jag blev berörd av de här meningarna som beskriver mäns längtan och behov av kvinnor. Den första meningen handlade till stor del om mannens längtan att vara stor sexuellt (att upplevas stora som älskare). När den här känslan inte infinner sig vill mannen vara stor på andra sätt. Här har vi en nyckel till många mäns förkärlek till stora saker – stora bilar, stora båtar, höga hus, ekonomiska fallskärmar, vapen. Att vara stor i en kvinnas ögon är viktigt för de flesta män. Känner man sig inte som en bra älskare, är det stor chans att man springer iväg och köper en ännu större bil eller skoter. Här är det inte svårt att missa kopplingen mellan överkonsumtion, jakt på pengar och makt i världen.

Paradoxalt nog var den andra meningen också mycket viktig. Här låg mannens längtan att kunna vila hos kvinnor, att inte behöva vara stora, starka, driftiga. En längtan efter att våga vara sårbar. I den här punkten beskrev män tydligt att de längtar efter att inte behöva prestera hela tiden. Här finns även männens akilleshäl och irritation mot kvinnor – att män ofta upplever att kvinnor gnäller på dem och inte tycker att de är tillräckliga. Att kunna vila och slappna av med en kvinna är därför en viktig aspekt.

Den tredje och sista meningen, Jag vill kunna fylla ditt hjärta, fick mig att verkligen tro på mäns kapacitet och goda vilja. Känslan av att de flesta män verkligen på djupet vill fylla kvinnors hjärtan är kanske något vi behöver. Slutsatsen är att vila, kärlek och sex är viktiga grundstenar för män. Precis som för kvinnor. Vi behöver nog tänka om och tänka nytt på många plan för att läka det kollektiva såret mellan män och kvinnor.

Agneta Nyholm

School of Graceful Living

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!