Djurrätt och djurskydd inte samma sak

9 september 2019 04:00

Ibland har små ord stor betydelse. Det visar en artikel från TT, som Västerviks-Tidningen publicerade i tisdags. Den handlar om att ett enigt folketing i Danmark beslutat köpa fyra elefanter av landets cirkusar, som förberedelse för en ny djurrättslag.

Djurrättslag? I pressmeddelandet från danska regeringen, som TT bygger artikeln på, står dyrevelfærdslov (djurvälfärdslag). Den svenska motsvarigheten heter djurskyddslag.

Djurrätt är en ideologi med målet att alla ska bli veganer, ingen ska få använda sig av djur på något sätt och djuren ska ha samma rättigheter som människor.

I ett land med 350 000 hästar, 880 000 hundar och 1,4 miljoner katter, där mer än vart tredje hushåll har sällskapsdjur, är det ingen gångbar uppfattning, särskilt inte för organisationer som finansieras med gåvor och arv. Istället attackeras små och svaga grupper av djurhållare som cirkusar, kaninuppfödare, strutsfarmare och så vidare.

Samtidigt arbetar djurrättsaktivisterna med avancerad lobbying, inte sällan med statliga bidrag, för att normalisera ordet djurrätt, vilket TT-artikeln är ett exempel på, och driva projekt som köttfri måndag. Det kan tyckas vettigt i en tid då vi bevisligen äter för mycket kött. Men det är djurrättens organisationer som ligger bakom, för att få bort köttet från tallrikarna en dag i taget.

Danmark är en stor exportör av kött. Där kommer ingen djurrättslag under överskådlig tid. Ändå är det vad Sveriges trovärdigaste nyhetsförmedlare, som TT beskriver sig själva, sprider genom hela den svenska pressen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Janne Näsström