Skattebetalarna får stå för notan

24 februari 2018 04:00

Västerviks kommun lägger två miljoner av skattebetalarnas pengar på att köpa Hyllan, restaurangen i ishallen, av Västerviks IK. Man kan tycka vad man vill om ishockey, men vi borde alla kunna komma överens om att skattepengar inte ska gå till förtäckta stöd till hockeylag som köpt på sig för dyra spelare. Men så är det inte i Västervik, där bara Vänsterpartiet har protesterat mot beslutet. När välfärden står inför stora utmaningar de kommande åren är det viktigt att politikerna förklarar för väljarna vad kommunen ska med restaurangen till och varför pengarna gör större nytta i hockeyklubbens kassa än i välfärdens kärna.

För Västerviks IK innebär affären ett välkommet tillskott. Hockeyklubben har värvat dyrt de senaste säsongerna, men trots det har publiken svikit och man har haft allt färre besökare på matcherna. Trots att kommunen redan subventionerar hyran av ishallen och sponsrar klubben genom de kommunala bolagen har VIK inte fått verksamheten att gå ihop. I slutet av förra året hölls ett krismöte med sponsorerna för att försöka hitta en lösning. Men näringslivet var inte berett att betala vad som krävdes för att klubben skulle få ekonomin att gå runt. När så klubben hotades av nedflyttning till en lägre serie på grund av ekonomiskt obestånd valde kommunen, som alltså redan står för merparten av hockeylagets lokalkostnader, att gå in som räddare i nöden genom att köpa klubbens restaurang Hyllan. Men vuxna människor kan faktiskt betala för sina fritidsintressen själva.

Vänsterpartiet var ensamt om att protestera mot affären och menade att resurserna behövs bättre i välfärdens kärna. Det är ärligt talat svårt att hävda någonting annat. Sveriges Kommuner och Landsting beräknar att det saknas 150 miljarder i välfärden under nästa mandatperiod och det här är självklart pengar som hade kunnat göra nytta i skolan, förskolan och äldreomsorgen.

Politik handlar om att prioritera och som politiker gäller det att förvalta de begränsade resurserna med kommuninvånarnas bästa för ögonen. Uppenbarligen tycker varken tillräckligt många kommuninvånare eller näringslivet att hockeylaget är så viktigt att de själva var beredda att stå för notan. Men det är ju tur att det finns kommunpolitiker som kan spendera någon annans pengar. Vänsterpartiet anklagas ofta för att vilja höja skatten men i Västervik verkar de vara de enda som är sparsamma med skattebetalarnas pengar.

Skattebetalarnas förening driver sedan 2010 Slöseriombudsmannen, vars uppgift är att granska hur skattebetalarnas pengar används. Resultatet av våra granskningar är tyvärr nedslående. Allt för mycket skattepengar slösas bort på grund av felaktiga beslut, undermåliga analyser, slarv och ren korruption. Alla kan göra fel men det värsta är nog att de som har fått förtroendet att förvalta våra gemensamma resurser inte verkar lära av sina misstag.

Sällan har väl den gamle socialdemokratiske socialministern Gustav Möllers klassiska formulering varit så passande som när Västerviks kommun lägger skattepengar på en restaurang för att rädda ett hockeylag som förköpt sig – ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Gustafsson Slöseriombudsmannen Skattebetalarnas förening