Minskad konsumtion det viktigaste

8 augusti 2019 00:00

Om det finns ett problem med för mycket koldioxid i atmosfären hjälper det föga att som Greta åka runt och klaga på att ingen gör något. Eller som skribenten härom dagen (31/7) i VT skrev ”många bäckar små..., släcker lampor”.

I Sverige har vi 100 procent koldioxidfri elproduktion, tack vare vattenkraft och kärnkraft, men så är det inte i övriga världen, förutom Norge. Så att släcka en lampa gör ingen skillnad i alla fall inte i Sverige.

Det som måste till att vi ”offrar” en massa saker som vi har runt omkring oss. Frågan är vad alla klagande ska offra, strunta i att köpa. För det är just det som är frågan, minskad konsumtion och det drastiskt.

Om vi slutar att köpa saker och mat från ALLA länder utom Sverige och Norge skulle koldioxidutsläppen minska mycket. Det är nämligen så att 65 procent av svenskarnas koldioxidutsläpp sker utomlands.

Ett mindre bra miljöarbete är t.ex. elcyklar, dessa är säkert bra för de som vill få lite motion och i vanliga fall tar bilen, men för koldioxidutsläppen är det en fis i universum, för miljarder kronor.

Enligt Naturvårdsverket var utsläppen 2017 från bilar i Sverige 10 miljoner ton koldioxid.

Enligt SVT var världens under utsläpp 2018 37 100 miljoner ton koldioxid. Om vi minskar Sveriges bilåkande med 50 procent gör det 0,013 procent av det totala utsläppet. Mycket dyra 0,013 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
N. Roheda