Elever får resa på loven

Rektor. Jörgen Jonsson svarar om elevernas ledigheter.

Rektor. Jörgen Jonsson svarar om elevernas ledigheter.

Foto: Ilkka Ranta

Debatt2017-04-03 10:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerviks Gymnasium har inte infört någon egen lagstiftning gällande elevers ledighet för enskild angelägenhet. Västerviks Gymnasium har inte rätt att besluta om egen lagstiftning. Frågan om rätt till ledighet för enskild angelägenhet regleras dels i skollagen 15 kap. 16 §, dels i gymnasieförordningen 12 kap. 2 §.

Det vi har gjort på Västerviks gymnasium är att förtydliga vårt ställningstagande utifrån gällande lagstiftning. Med stöd av skollag, gymnasieförordning, förarbeten till lagstiftning samt skoljuristers utlåtanden och bedömningar anser inte vi att semesterresor eller nöjesresor är att betrakta som enskild angelägenhet. Svenska elever är lediga femton veckor per läsår. Semesterresor ska förläggas till dessa lovveckor. Femton veckors ledighet per år innebär stora möjligheter för elever att resa för att ta del av andra kulturer, historia, naturupplevelser, lära sig språk eller för att lära sig mer om demokratiska principer i världen. Ett omvärldsperspektiv är mycket viktigt i den globaliserade värld vi lever i. Det kan varje skolledning och varje rektor skriva under på.

Det finns en stor samlad erfarenhet och forskning som säger att en viktig förutsättning för att elever ska klara sin skolgång är just närvaro och deltagande i undervisningen. Insändarskribenten argumenterar för utökade möjligheter med motiveringen att gymnasieskolan är en frivillig skolform. Det stämmer att gymnasieskolan är en frivillig skolform i den meningen att man som elev kan välja att börja gymnasiet eller inte. Men därefter upphör frivilligheten om man som elev vill fullfölja gymnasieskolan med goda resultat så att man som elev är rustad att fortsätta livet med studier eller arbete.

Om man väl påbörjat sin utbildning är det inte längre frivilligt att gå i gymnasieskolan. Alla gymnasieskolor har även en skyldighet att rapportera ogiltig frånvaro till Centrala studiestödsnämnden (CSN). CSN betalar varje månad ut studiebidrag till gymnasieleverna. Motkravet från CSN:s sida är att eleverna ska närvara i skolan. Detta är inte frivilligt för eleverna.

Insändarskribenten lyfter även att elever som fyllt 18 år själva sjukanmäler sig för att åka på det som i media har kallats för ”skolksemester”. Tyvärr stämmer detta. Det är till och med så att föräldrar till omyndiga elever sjukanmäler sina barn för att åka på semesterresor. Det är ett agerande som de enskilda föräldrarna och eleverna får svara för. Vi är som individer ansvariga för våra handlingar och dess konsekvenser.

Gymnasieskolan kan i det sammanhanget i framtiden komma att sitt ansvar att begära sjukintyg när vi vet att elever åker på semesterresor trots att ledighet inte är beviljad. Vi vill att våra elever ska vara i skolan för att vi på bästa sätt ska ge våra elever goda förutsättningar för vidare studier och arbete.