Region Kalmar län är mycket populärt bland AT-tjänstgörande läkare. När studenterna själva får tycka till hamnar vår region i landets absoluta toppskikt. Vi ska vara stolta över våra medarbetare och vår sjukvård, som välkomnar nya läkare på ett så fantastiskt sätt. Inte minst gäller detta Västerviks sjukhus, som år efter år får toppbetyg i Sveriges Yngre Läkarförenings enkät bland AT-läkare.
En välfungerande allmäntjänstgöring ökar också regionens attraktivitet som arbetsgivare. Tillsammans med den nya läkarutbildningen i länet skapar det bättre förutsättningar för en långsiktig kompetensförsörjning inom regionens sjukvård. Att hela nio av de första fjorton läkarstudenterna valt att fortsätta arbeta i Region Kalmar län ett strålande resultat.
Sverigedemokraterna kräver i en debattartikel att regionen ska inrätta AT-platser åt de nio läkarstudenterna. Dessvärre är verkligheten sällan så enkel som oppositionen i regionen vill göra gällande.
Allmäntjänstgöring är en tjänst som studenterna söker. Så ser systemet ut i Sverige. Givetvis väger lokal erfarenhet tungt och vi gör särskilda informationsinsatser gentemot läkarstudenterna för att i så stor utsträckning som möjligt möjliggöra AT-tjänst. Vi är dock inte beredda att som SD sätta hela landets ansökningsförfarande ur spel genom att dela ut AT-tjänster per automatik.
Eftersom läkarstudenter från hela landet kan söka tjänster är det viktigt att alla regioner tar sitt ansvar. Så är tyvärr inte fallet. Sveriges Kommuner och Regioner pekar på att alla regioner bör ha 16 AT-platser per 100 000 invånare. I vårt län ligger vi på hela 19 platser per 100 000 invånare. Dessvärre har flera större regioner otillräckligt antal AT-platser. Eftersom Region Kalmar län står högt i kurs hos AT-läkarna har vi ett högt söktryck.
Att ta emot och handleda AT-läkare är ett omfattande åtagande för berörd verksamhet. Det kräver dialog, planering och resurser. Plötsliga populistiska infall, som från SD, riskerar att slå sönder både den nationella AT-strukturen och ge sjukvårdens medarbetare fler AT-läkare än de klarar av att handleda. Den typen av toppstyrd politisk klåfingrighet ökar arbetsbelastningen och minskar inflytandet över den egna arbetssituationen för våra medarbetare – två faktorer som vi vet skapar missnöje, kan leda till uppsägningar och ökar behovet av hyrbemanning.
Det finns en viss ironi i att Sverigedemokraterna kritiserar oss för hyrbemanningen i sjukvården – och samtidigt ställer kortsiktiga krav som sannolikt ökar hyrbemanningen. Frågan kräver en mer långsiktig hantering. Vi tittar kontinuerligt på möjligheten att utöka antalet AT-tjänster, men det finns här en balansgång. Region Kalmar län ska ha AT-tjänster som gynnar både studenterna, sjukvården och i slutänden våra invånare.