Rimligt med fri parkering vid bokade sjukhusbesök

Som mycket annat i samhället har även parkeringsbetalning blivit en utmaning. En medborgare i länet har kommit med det utmärka förslaget att en p-biljett skickas hem till en när man kallas till besök i sjukvården.

Skribenterna förespråkar att den som får kallelse till sjukvården också får en parkeringsbiljett.

Skribenterna förespråkar att den som får kallelse till sjukvården också får en parkeringsbiljett.

Foto: Kristina Westring/arkiv

Debatt2021-03-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som kommit med förslaget påpekar helt riktigt att många människor tycker att det är krångligt och tidsödande att lösa p-biljett digitalt vid sjukhusparkeringarna. 

Majoriteten av våra patienter i sjukvården är seniorer. Även om många idag blivit väldigt ”digitala”, är det också många seniorer, och även andra, som kan känna det stressigt och pressande att klara av den digitala betalningen och sedan hinna till det bokade besöket på sjukhuset.

Idag finns en färdbiljett med KLT bifogad till kallelsen. Medborgaren som lagt förslaget påpekar att Folkhälsomyndigheten idag uppmanar seniorer att under pågående pandemi inte åka kollektivt. Återstår i många fall bara bilen. Det är då fullkomligt rimligt att det borde finnas en p-biljett bifogad för den som istället tar bilen.

Medborgarförslaget med fri parkering är alltså sunt förnuft. Därför var det en självklarhet för oss Sverigedemokrater att rösta för det vid regionstyrelsens möte den 17 mars. Tyvärr var det inte lika självklart för den styrande rödgröna majoriteten. De röstade istället för att förslaget ska avslås och inte bli verklighet.

De styrande rödgröna påstod vid mötet att de är oroliga för att p-platserna inte skulle räcka till om förslaget blir verklighet och att folk skulle stå onödigt länge på parkeringen om det var avgiftsfritt. På mötet föreslog vi Sverigedemokrater därför att p-biljetten ska begränsas i tid. Den kan till exempel börja gälla en halvtimme innan besöket. Sluttiden sätts sedan efter den genomsnittliga besökstiden för den aktuella mottagningen, med rimlig marginal.

Förutom att medborgarförslaget skulle göra saker mycket enklare, är det också en fråga om rättvisa. Under normala förhållanden, när det inte är pandemi, är det väldigt bra om många reser med vår länstrafik. Vi i Sverigedemokraterna anser dock att de som väljer att istället ta bilen gör precis lika rätt.  Kalmar län är vidsträckt, med långa avstånd. Många bor på mindre orter och på landsbygden. Man är helt beroende av bilen och för övrigt skulle hela vårt samhälle stanna utan bilen.

Idag får den som väljer, eller är tvungen, att ta bilen till och från sjukvården en ersättning på 12 kronor milen. Men då dras en egenavgift från detta på 125 kronor per enkelresa och högkostnadsskyddet slår inte till förrän egenavgifter på 2 250 kronor under 12 månader betalats. De flesta kan alltså i praktiken inte få någon eller väldigt liten ersättning för nödvändiga bilresor till och från sjukvården. Den som åker kollektivt får däremot hela resan ersatt. Att man då, när man tar bilen, skulle få åtminstone sin p-biljett ersatt, är verkligen fullt rimligt.

Sverigedemokraterna anser att medborgarförslaget om hemskickad p-biljett vid sjukbesök ska genomföras. Vi yrkade därför vid mötet den 17 mars att kostnaden för det ska inarbetas i budgeten för kommande år och vi avsätter medel för det i vårt eget budgetförslag i höst. Förslaget avgörs slutligt vid regionfullmäktige den 15 april. Vi hoppas att den styrande majoriteten kommer på bättre tankar till dess, så att detta förnuftiga medborgarförslag blir verklighet.