Påfallande nonchalans med skattebetalarnas pengar

S-C-MP-styret i Västerviks kommun har nu i sju år bedrivit samma ansvarslösa politik, det sista året även med stöd av L och WP.

"Det är nu hög tid att börja rikta om kommunens resurser, så att de inbetalda skattemedlen enbart används för att uppfylla kommunens åtaganden gentemot kommunens medborgare", skriver debattörerna.

"Det är nu hög tid att börja rikta om kommunens resurser, så att de inbetalda skattemedlen enbart används för att uppfylla kommunens åtaganden gentemot kommunens medborgare", skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-06-19 05:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nonchalansen med skattebetalarnas pengar är påfallande. Man har hela tiden arbetat för och arbetar fortfarande för en omfattande asyl- och anhöriginvandring till Västerviks kommun. Stora resurser har lagts på olika integrationsprojekt, oftast med litet eller inget resultat. Allt större del av skattemedlen har samtidigt gått till att anställa allt fler administratörer och handläggare.  

Vi Sverigedemokrater har hela tiden kämpat emot den här negativa utvecklingen, men inte fått något gehör. I vårt budgetförslag för Västerviks kommun för 2022 är vårt övergripande krav att föra tillbaka medborgarnas skattepengar till det som de ska användas till: skolan, vården, omsorgen. Det är kommunens kärnuppdrag som ska ha resurserna. Omsorgstagarna, eleverna i skolan, undersköterskorna, lärarna. De som arbetar på golvet och direkt med människorna. Lika viktigt är att varje år lägga undan tillräckliga medel för de nödvändiga investeringar, som kommunen idag skjuter framför sig, inte minst för infrastruktur och vattenförsörjningen.  

En av Sverigedemokraternas viktigaste prioriteringar är att höja undersköterskornas löner, för vilket vi avsätter medel i vår budget. Undersköterskornas löner i Västervik hör till de sämsta i landet.  Sverigedemokraterna kräver också att enbart utbildad personal anställs i omsorgen och att alla kan tala svenska. Vi kräver vidare att ett anonymt visselblåsarsystem för omsorgsanställda införs, något som vi tidigare lagt motion om, men som då avslogs av S-C-MP-styret.  

De senaste åren har en allt grövre och råare brottslighet brett ut sig i kommunen. Sverigedemokraterna vill därför inrätta en kommunal vaktstyrka, på liknande sätt som till exempel Staffanstorps kommun gjort. Vaktstyrkan ska stödja och vara ett komplement till Polisen för att öka tryggheten. Vi kräver också att det inrättas fler övervakningskameror på utsatta platser.  

För att tidigt fånga upp fler ungdomar som kan behöva stöd, avsätter vi pengar för att anställa ytterligare tre fältassistenter. Kommunen ska också årligen följa upp och redovisa läget då det gäller användningen av droger och narkotika bland elever som går i kommunens skolor, redan från tolv års ålder. Vi vill också, efter modell Eskilstuna, starta upp projekt med lagsport för skolelever som idag inte regelbundet deltar i undervisningen. Syftet är att underlätta för dessa att anpassa sig till samhällets normer.  

För Sverigedemokraterna är det oerhört viktigt att hela vår kommun ska leva. Vi kräver att kommunen tar fram en plan för hur förutsättningarna för de kringliggande orternas och landsbygdens skolor och förskolor kan stärkas och hur enheterna långsiktigt kan utvecklas. Vi kräver också att kommunen inför en landsbygdssäkring. Landsbygdssäkringen innebär att en checklista tas fram, för att pröva vilka följderna blir för landsbygden, innan beslut i kommunen genomförs.  

Sverigedemokraterna vill riva upp kommunens nuvarande integrationsstrategi och ersätta den med en ny, som fokuserar på svenska språket, kunskaper om lagar, normer, kultur, utbildning och yrkespraktik.  

Det är nu hög tid att börja rikta om kommunens resurser, så att de inbetalda skattemedlen enbart används för att uppfylla kommunens åtaganden gentemot kommunens medborgare. Sverigedemokraterna lovar att vi kommer att göra allt för att åstadkomma detta.