Överfiske inte största hotet mot Östersjön

Larmrapporterna om tillståndet i Östersjön avlöser varandra. På salterierna vid Norrlandskusten, där årets surströmming snart skulle varit färdig, har väldigt låga fångster kraftigt begränsat årets produktion av den för så många eftertraktade delikatessen.

Ett gäddyngel som kanske får leva vidare i Östersjön. Författaren till debattartikeln lyfter det han menar är största hotet, den akuta bristen på syrerikt och rent vatten.

Ett gäddyngel som kanske får leva vidare i Östersjön. Författaren till debattartikeln lyfter det han menar är största hotet, den akuta bristen på syrerikt och rent vatten.

Foto: Fredrik Ericsson

Debatt2021-07-14 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strömmingen, söder om Kristianopel kallas den för sill, har inte bara minskat till antalet, den har även blivit allt magrare de senaste åren. 
Torskfisket har stoppats i vissa delar av Östersjön på grund av att torsken har svårt att reproducera sig, vilket till största delen inte beror på överfiske utan har helt andra orsaker.

Det var förr väldigt enkelt att bara åka en bit utanför Västervik och kunna få så mycket torsk på pilk man orkade ta med sig hem. I dag är det omöjligt att få en enda torsk där. 

Siken har minskat på bara ett par tre år. Undertecknad är en hängiven sportfiskare och en av de stora begivenheterna varje vår brukar vara bottenmete efter sik. De tre senaste vårarna har det inte gått att få en enda sik, trots att man fiskat på samma ställen där det alltid brukar vara gott om sik. 

Den allra senaste larmrapporten kom måndagen den 12 juli 2021. Nu var det gäddan i Östersjön som är akut hotad. Det har noterats en stor minskning av de stora gäddorna, det är de som skall föra släktet vidare, och det är bara mindre gäddor som fångats. Nu är kanske inte gäddan någon fisk som drabbar yrkesfisket om den skulle försvinna, men den är ju en omtyckt fisk för sportfiskare, och en viktig del av ekosystemet i Östersjön.

Till sist vill jag nämna ålen, det är ofattbart att det inte införts ett totalförbud mot allt ålfiske. Ålen är förmodligen den fisk som kommer att vara den första som helt utrotats i Östersjön.

Men nu skall det bli ändring på detta. Tre politiker, Jan R Andersson, Jessica Rosencrantz och Betty Malmberg, alla (M) kräver i en debattartikel i VT att överfisket i Östersjön måste stoppas. Sälen och skarven måste jagas hårdare anser de också. Tyvärr är de ett stort antal år för sent ute, fisket i Östersjön är i dag starkt begränsat av EU-regler och andra förbud. Det är inte för att det överfiskas som hela Östersjön håller på att dö. Det är den akuta bristen på syrerikt och rent vatten som gör att fisken inte kan föröka sig. De syrefria bottnarna breder ut sig alltmer för varje år som går och på de bottnarna kan ingen fisk lägga sin rom. 

Havet mellan Gotland och fastlandet är i dag i stort sett helt syrefria. Det är inte heller skarvens eller sälens fel att det totala fiskbeståndet i Östersjön håller på att ta slut. Det största hotet mot havet och det marina livet är politiker som inte kan eller vågar vidta åtgärder som minskar nedsmutsningen och förgiftningen av Östersjön.