Detta är vår huvudsakliga politik. Här kommer vi aldrig kohandla med någon. Vi vill skingra några rökridåer i debatten som pågår just nu om stöd till företag inom restaurangbranschen och klargöra vår ställning.
Moderaterna och Sverigedemokraterna vevar mot styrets partier S, C, MP med flera. Under ledning av Jon Sjölander (M) argumenterar de, med stöd från SD, för att kommunen ska göra mer för restaurangbranschen. Styret svarar med att de inte vill ta pengar från välfärden och ge till de företagare som skriker högst. M och SD svarar då i stil med ”om restaurangerna inte klarar sig blir det inga skatteintäkter och därmed heller ingen välfärd”.
Innan vi tittar närmare på hur det ligger till med detta måste ett viktigt faktum påpekas: Alla som deltar i debatten är överens om nedskärningarna av välfärden. Moderaterna och SD vill skära ner, styret skär redan ner. Kort sagt, de är alla nedskärningspartier.
Till Västerviks kommun kommer 32 procent av skatteintäkterna från offentlig sektor, 22 procent från pensioner, 12 procent från större företag och 26 procent från småföretag (mindre än 50 anställda). Detta enligt Företagarnas rapport om företagande i Västerviks kommun, februari 2020.
Pensioner och offentlig sektor utgör alltså mer än dubbelt så stor del av skatteintäkterna som småföretagen. Men 26 procent är trots allt mer än en fjärdedel. Följdfrågan blir då; hur stor del av del av de sysselsatta arbetar inom de branscher som Moderaterna och SD menar är så viktiga?
Enligt samma rapport sysselsätter hotell- och restaurang ynka fyra procent av arbetskraften i Västerviks kommun. Men när man lyssnar på debatten låter det som att alla som inte är pensionärer blandar redbull och vodka eller lägger ruccolasallad på pizzor.
Det är dock i ljuset av dessa siffror vi måste bedöma om Sjölander, hans moderater och lydiga underhuggare i SD har någon som helst trovärdighet vad gäller frågor om sysselsättning och kommunal ekonomi.
Ingen vill såklart att några företag ska gå i konkurs och alla drabbas vi på olika sätt av pandemin. Det är dock högst tveksamt huruvida de som gapar högst har störst behov.
Tillbaka till frågan om nedskärningarna – där alla som nu debatterar är överens. En restaurang skapar inte jobb, den lever på att andra har jobb och inkomster att spendera på burgare, öl och annat trevligt. Det är detta som skapar jobb i restaurangerna. Västerviks kommun är däremot vår största arbetsgivare. Nedskärningarna, som gör människor arbetslösa, skadar deras välmående och vilja att roa sig vilket slår direkt mot just restauranger och handel.
I stället för att fortsätta den rakt igenom destruktiva nedskärningspolitiken (över 20 miljoner kronor i båda lägrens budgetar 2021) kan vi stoppa nedskärningarna, vi kan också gå längre och ställa krav på mer resurser dit där behoven är som störst och insatserna gör mest nytta. Detta kräver dock politisk djärvhet och perspektiv på samhällsförändring. Denna politik är Socialisterna tyvärr ensamma om.
Vi kan lätta på avgifter som kan betyda mycket för det enskilda företaget i en svår sits – men inte så mycket för kommunen. Men där går gränsen. Vi kommer aldrig gå med på att pengar som ska gå till gamla, handikappade, barn, unga och de som varje dag sliter för dessa grupper, går till restaurangbranschen. Vi tänker inte heller låta politiker som deltar i förstörelsen av välfärden komma undan med att låtsas försvara välfärden – när de i själva verket är precis lika skyldiga som sina ”motståndare”.
Johannes Regell, Jacob Hoffsten, Jenny Svensson, Anders Loman och Sara Rais
Socialisterna – Välfärdspartiets parlamentsgrupp