Kommunal verksamhet eller inte?

"De kommunala verksamheterna ska tydligen inte bedrivas på bästa möjliga sätt, med lägsta kostnader för skattebetalare och konsumenter" – den slutsatsen drar Krister Örnfjäder (S) efter diskussionen om kommunala bilverkstaden i kf.

Krister Örnfjäder (S) menar att de svar han fått från (M) i diskussionen om den kommunala bilverkstaden, och andra kommunala verksamheter, väcker en del frågor.

Krister Örnfjäder (S) menar att de svar han fått från (M) i diskussionen om den kommunala bilverkstaden, och andra kommunala verksamheter, väcker en del frågor.

Foto: Karin Hertz/Nora Lorek

Debatt2021-07-06 07:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns väljare som säger att det inte är någon skillnad mellan olika politiska partier.

Jag håller inte med.

Jag vill därför ta tillfället i akt att använda ett exempel från Västerviks kommunfullmäktiges senaste möte den 21 juni 2021. Där fanns det många olika förslag som debatterades och beslutades. Ett av dem var Moderaternas förslag om att "Undersöka förutsättningarna att upphandla de tjänster som den kommunala bilverkstaden utför”.

När man läser texten så låter väl inte det så allvarligt. Det är klart att verksamheter kan ifrågasättas om de ska ske i kommunal regi eller inte. Men och jag menar då MEN. När jag på fullmäktigemötet vill ha ett förtydligande och ställde följande fråga till oppositionsrådet Harald Hjalmarsson (M): ”Om det visar sig att bilverkstaden är lönsam för bolaget (och kommunen) ska man ändå sluta med verksamheten av ideologiska skäl?

Harald Hjalmarsson svarar då : ”JA, på båda frågorna”. Detta svar väcker hos mig många frågor, men jag ska sammanfatta dem på följande sätt:

De kommunala verksamheterna ska tydligen inte bedrivas på bästa möjliga sätt, med lägsta kostnader för skattebetalare och konsumenter. Bakom denna inställning står Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som röstade så i voteringen.