"Jag är nyfiken på hur du tänker, Mariann"

Öppet brev till Mariann Gustafssons efter hennes uttalande angående FN:s klimatråd IPCC:s senaste rapport.

Skribenten vill ha tydligare svar på hur Vänsterpartiet tänker kring klimatkrisen och partiets Mariann Gustafsson svarar direkt.

Skribenten vill ha tydligare svar på hur Vänsterpartiet tänker kring klimatkrisen och partiets Mariann Gustafsson svarar direkt.

Foto: TT

Debatt2021-08-21 06:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen läste jag i tidningen om vad kommunens politiker tänker kring FN:s klimatråds senaste rapport. I rapporten nämns exempelvis att havsnivåerna kommer att stiga snabbare än de gjort de senaste 40 åren, att isflak smält och att glaciärer dragit sig tillbaka. Jag har några funderingar kring hur vänsterpartiets Mariann Gustafsson uttalade sig kring detta och kommer nu rikta mig personligen till henne, med hopp om att få svar.

Mariann, först fick du frågan om hur du reagerade på larmrapporten från IPCC. Du svarade att du inte har reagerat på något särskilt och att du inte tror på allting som står i den, för att sedan säga att du inte har läst den. För det första så undrar jag varför du inte tror på det som står i rapporten. Som jag förstått det så tar Vänsterpartiet miljöfrågan på allvar och därför tycker jag det är märkligt att du som vänsterpartist tar fakta för lögner. För det andra så förstår jag inte hur du kan uttala dig kring en rapport som du inte har läst? 

Du får sedan frågan om huruvida Vänsterpartiet i kommunen har lagt något förslag som rör klimatet under den senaste mandatperioden. Du svarar då bland annat att du har sagt nej till vindkraft, att du tror att det är negativt för miljön på vissa platser och att det är ”skrämmande hur man kan förstöra naturen för att få lite vindkraft”.  Vad menar du med att vindkraft är dåligt för miljön och förstör naturen? Syftar du på att det ser fult ut och låter högt, eller har det andra negativa effekter? 

Den sista frågan du får handlar om hur Västervik påverkas av klimatförändringarna. Då svarar du ”Jag tror inte att det blir så stor påverkan. Vi har ingen flod eller älv som rinner genom kommunen, vi måste tänka på att inte bygga för nära havet.” Först undrar jag vad som får dig att tro att klimatpåverkan inte kommer bli så stor här. Se bara på de senaste somrarna, hur varma de har varit, och på hur många vintrar vi har haft då det knappt kommit en snöflinga. Klimatkrisen påverkar hela jordklotet och om inget görs kommer klimatet förändras för alla som lever på jorden. Du nämner även att vi inte ska bygga nära havet. Vad gör vi med alla hus som redan ligger vid havet? Med stor sannolikhet så kommer den globala uppvärmningen göra så att havet expanderar ännu mer och att isarna fortsätter smälta, vilket kommer leda till att havsnivån stiger. Menar du att det inte kommer påverka oss? Västervik kommer kanske inte ligga under vatten om ett år och kanske inte heller om fem, men hur kommer det se ut om tio år? Om 20 år? Om 50 år?

Jag ställer dessa frågor till dig av genuin nyfikenhet. Jag ser miljöfrågan som en väldigt viktig fråga och har fått uppfattningen av att Vänsterpartiet prioriterar den högt, vilket är anledningen till varför jag undrar hur du tänker kring dina ställningstaganden.

Linnea

Svar direkt:

Det stämmer att jag inte reagerade något särskilt på informationen om rapporten. Men det beror på att jag har följt med i utvecklingen och läst en hel del. Jag har heller inte bett om att få uttala mig utan har fått frågan från VT. Hur många tror du har hunnit läsa rapporten?

Om allt i rapporten är sant så har jag mycket svårt att förstå att inget händer för att ändra på vår påverkan på miljön. Alla fortsätter att leva som om inget har hänt. Varför är byggandet av en enormt stor batterifabrik viktigare än förändring av konsumtionen. Varför bryts jordartsmetallerna i andra länder där vi inte påverkas?

Om alla ska ha elbil så räcker inte vår elproduktion.

Tyvärr är det väldigt stora ekonomiska intressen i att skrämma oss med klimathot samtidigt som det pratas om tillväxt istället för hållbar utveckling. Varför missbrukar vi skogen genom skapande av stora kalhyggen? Träden tar upp koldioxid och ger oss syre tillbaka. Det är lögn att säga att vi har mer skog än någonsin då det mesta är plantager med monokulturer.

Allt som vi har gjort för klimatet och miljön kom inte med i svaret i tidningen. Vi vill ha marina naturreservat, mer kollektivtrafik, ingen förtätning av byggnation i städerna då träden är viktiga, ingen satsning på södra infart. En del stod fel i tidningsartikeln och har rättats.

Det kom inte med att vi vill lägga ned flygplatsen. Hur kan vi glädjas åt att flyget i Sverige har kommit igång samtidigt som det inte är bra för miljön?

Om du läser på mer om vindkraft så kommer du nog också att inse att den inte är bra för klimatet, miljön, människorna och djuren. Utförligare svar får inte rum på den tilldelning av text som jag har fått.

Ja det är fel att bygga så nära havet som vi har gjort. Den som vill ha sjöutsikt kan nog ta sig en promenad till något ställe med vatten. Den behöver inte synas från huset.

Om du saknar snön så behöver du inte flytta längre än en bit in från havet. I vintras hade jag nästan en meter snö.

Mariann Gustafsson (V)