Inga fynd av sällsynta fjärilen i år heller

Kronärtsblåvingen, som funnits med några få exemplar i Västerviks kommun, är troligen utdöd. Detta är andra året som den inte har setts.

Kronärtsblåvinge på sin värdväxt, sötvedel.

Kronärtsblåvinge på sin värdväxt, sötvedel.

Foto: Tommy Karlsson/arkiv

Västervik2021-08-15 13:00

Det är en speciell underart av kronärtsblåvinge som har levt i norra delen av Västerviks kommun och tidigare även i södra delen av Östergötlands län. Det är oklart om den finns någon annanstans i världen.

Men nu finns den förmodligen inte här heller. Helena Lager, biolog på länsstyrelsen i Kalmar, säger att det är andra sommaren i rad som de inte har kunnat hitta någon kronärtsblåvinge i området.

– Vi gjorde väldigt omfattande inventeringar både i fjol och i år, både på gamla lokaler och tänkbara lokaler, men vi har inte hittat den någonstans.

Bedömer du att det är kört?

– Det finns en liten chans att det finns en spillra kvar, på en lokal som vi inte känner till, säger hon.

Hon brukar vara positiv, men konstaterar att det ser mörkt ut för arten. Länsstyrelsen tänker ändå fortsätta inventera i åtminstone två år till.

Intresserad allmänhet kan hjälpa till genom att hålla utkik. Kronärtsblåvingen känns igen på att den är större än andra blåvingar. Om man ser en stor blåvinge, som sitter på eller flyger i närheten av växten sötvedel, är det bra om man kan ta en bild. Det viktigaste är att få med hur undersidan på vingarna ser ut.

Skulle man lyckas med det, kan man skicka informationen till Helena Lager, eller lägga in observationen på Artportalen. Eftersom fjärilen tillhör en skyddsklassad art, kommer fyndet att döljas för publik visning, men kan ses av dem som jobbar med arten.

Länsstyrelsen har gjort en rad åtgärder för att hjälpa kronärtsblåvingen, och ett tag såg det riktigt positivt ut. Enligt Helena Lager ökade den i antal och spred sig från 2008 och några år framåt.

Sedan kom sommaren 2018. Den långvariga torkan drabbade en rad insekter, när växterna vissnade. Året efter hade kronärtsblåvingen gått tillbaka kraftigt och kunde bara hittas på en lokal, mot 20 längre tillbaka.

För att rädda arten, placerades de två hanar och två honor som hittades i en bur, ihop med värdväxten sötvedel, för att de skulle kunna lägga ägg under skyddade former. Tanken var att det skulle bli ett avelsprojekt ihop med Nordens Ark utanför Lysekil. Men någon släppte ut fjärilarna, vilket spolierade hela försöket.

En annan art som har det kämpigt är veronikanätfjärilen. Den fanns tidigare i östra Småland, men har inte setts på tre år nu. Den är mycket lik skogsnätfjärilen och därför svår för allmänheten att hjälpa till och inventera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!