– Det är tur att jag har Mattias Karlin vid min sida. Han är lite lugnare, skrattar Georgsson, innan han börjar med lägesrapporten kring den VIK-trupp som börjat ta form.

VIK, som ju höll sig kvar i hockeyallsvenskan efter kvalspel, tvingades till stor spelaromsättning. Hittills har åtta nyförvärv presenterats.

– Vi är nöjda med de namn vi har tagit hit. Det känns som att det är bra karaktärer och vi tror att det finns stor utvecklingspotential i flera av dem. Vi har den positionen i näringskedjan att vi får försöka hitta spelare som kan ta nästa steg.

Artikelbild

| Emil Georgsson.

Hur gör man det?

– Det är ganska svårt. Viktigt är att få in flera olika referenser och värdera vilka som går att lita på. Spelarna från Sverige vet vi ju vad vi får, i stort sett. Där blir inte chansingarna lika stora.

Trots att han är belåten med namnen som förstärkt truppen är han medveten om att det inte alltid blir som man tänkt sig.

– Såklart att det kommer att skiftas utifrån den skiss vi har, vi kommer att gå på nitar. Någon kommer att vara lite sämre än tänkt och någon kommer att vara lite bättre, det är så det ser ut.

Målvaktssidan är klar och på backsidan har tre bekanta ansikten knutits upp och förstärks med Niklas Folin.

– Jag tycker att det är tre bra allsvenska backar vi behållit och Folin kan nog överraska positivt. Emil Wahlberg hoppas vi kunna få ut ännu fler poäng ifrån med ännu mer förtroende, berättar Georgsson.

Det är framåt det finns vissa tydliga luckor. Emil Alba, Alexander Lindqvist-Hansen och Mikael Hedlund må vara fullgoda hockeyspelare. Men det svåraste för alla sportchefer är att hitta spetsen. Så även för VIK.

– Samma sak gäller här, vi tror oss ha hittat goda karaktärer med möjligheter att producera ytterligare framåt. I jakten på svenska spetsspelare är vi långt ner på listan, inget snack om det, så vi har börjat kika en hel del utomlands.

Är det dyrare?

– Nej, faktiskt inte. Många svenska spelare har höga löneanspråk och för de pengarna går det att hitta spelare som levererat bra i nordamerika. Riskerna är ju dock större då det blir en större omställning att spela i Sverige, med nytt land och ny liga. Det gäller att väga alla faktorer mot varandra helt enkelt.

En dryg vecka har gått sedan VIK presenterade sin senaste signatur, Jens Holmström. Men Emil Georgsson är inte orolig.

– Ibland kan jag känna mig lite stressad men då lugnar Karlin ner mig lite. Det är viktigt att det blir rätt med de sista platserna snarare än att det går fort.

Så inget är på gång?

– Det kan ju gå fort. Vi jobbar på och har en del kontrakt ute som vi väntar svar på.

För att boosta VIK:s spelarbudget har en insamling startats av fansen. Den kallas för "sommar-swish" och pengarna är öronmärkta för spelarbudgeten.

– Med klubbens ekonomiska situation har ju jag som sportchef fått mindre att jobba med så det är tacksamt att det har dragits igång en insamling, menar Georgsson.