"Verktyg som skulle göra forwards avundsjuka"

"Silkeslena skär", "kan vända på en femöring" och "kreativt sinne". När svenska talanger listas inför kommande sommars NHL-draft hålls VIK-fostrade Emil Andrae högt.

VIK-fostrade Emil Andrae nämns som en av de hetaste svenska talangerna inför sommarens NHL-draft.

VIK-fostrade Emil Andrae nämns som en av de hetaste svenska talangerna inför sommarens NHL-draft.

Foto: JONAS LJUNGDAHL

Ishockey2019-11-19 18:00

Det var sajten EPRinkside.com som i förra veckan listade några av den kommande draftens svenska talanger. Bland namn som Alexander Holtz (given i Djurgårdens SHL-lag) och Luleås Noel Gunler fanns Emil Andrae. Emil, en skicklig back, är född 2002 och spelar sedan förra säsongen i HV71:s organisation. Innan flytten till Jönköping gjorde han en säsong i  IK Oskarshamn där han till och med fick debutera i Hockeyallsvenskan. EPRinkside skriver:

"Det faktum att Emil Andrae, som J18-spelare, är fyra i backarnas poängliga i SuperElit borde inte komma som en överraskning. Den småväxte backen har offensiva verktyg som skulle göra de flesta av ligans forwards avundsjuka. Han har snabba händer och gillar att visa upp dem när han dribblar pucken längs blålinjen eller in i anfallszonen".

Hittils har Andrae på 18 matcher noterat 17 poäng och också spelat nio matcher för det svenska U18-landslaget.

"Han kanske inte är den snabbaste skridskoåkaren över längre distanser men han tar silkeslena skär och kan dansa och vända på en femöring för att vända ifrån motståndare. Han kombinerar sina skickligheter med ett kvickt och kreativt sinne", fortsätter EPRinkside sitt omdöme.

Då han alltjämt bara är 17 år finns det såklart utrymme för förbättring i hans spel.

"Ibland spelar han lite för flashigt och hans beslutsfattande kan lida av övermod med pucken. Just nu spelar han sitt spel i SuperElit och gör det bra. Han kan kontrollera byten på egen hand och styra tempot i matchen", fortsätter scoutrapporten.

En del svenska spelare, som tidigare nämnda Holtz och Frölundas stjärnskott Lucas Raymond har hittills genererat mer intresse inför draften.

"Sin storlek till trots spelar han ett fysiskt spel och går gärna på kropp för att vinna pucken. Längs sargerna spelar han smart och visar upp en bra beslutsamhet. Han saknar lite styrka och kan ibland bli besegrad framför egen kasse. Trots att han är ett av de hetaste svenska namnen har han inte fått jättemycket uppmärksamhet, troligtvis för att han inte spelat i SHL ännu. Fortsätter han spela såhär bra är det bara en tidsfråga innan vi ser honom i högsta serien", avslutas scoutrapporten.

NHL-draften sker i juni 2020 och går i klassiska hockeystaden Montreal i Kanada. Tidigare i år tippades Andrae draftas i förstarundan, alltså bland de 31 första spelarna i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!