Tuff smäll för VIK – föll mot Västerås

Det blev noll poäng för Västerviks IK hemma mot Västerås på torsdagskvällen och nu ser chanserna om fortsatt kval mot SHL dystra ut.

14 mars 2019 21:38

När rivjärnet Anthon Eriksson tog vara på kvällens andra kostsamma markeringsmiss i VIK-försvaret och satte 2–1 i vad som varit en jämn match, blev uppförsbacken klart brantare för ett VIK som verkligen behövde minst två poäng för att hålla rimligt liv i slutspelschanserna.

– Dom är lite tyngre än oss. De åker hela tiden och ger sig aldrig och vinner många dueller och får momentum genom det. Sedan är det en gul mur där bak som du ska tränga igenom. Dom är tuffa säger VIK-kaptenen Alexander Lindqvist Hansen.

Domarna var som ofta i fokus denna kväll. När VIK fått Filip Suchý utvisad blev det mål – för VIK. Defensivankaret Jacob Bjerselius var först på en förlupen puck, bufflade sig starkt innanför bortaförsvarare och skickade in 1–1 – ett riktigt läckert mål. Starten av matchen påminde annars mycket om den som VIK hade i tisdags, borta mot Karlskrona. Också då var motståndarna klart hetare än VIK-spelarna. Och också nu blev det mål. Kvällens första kostsamma markeringsmiss gav förre VIK-spelaren Kalle Östman öppet läge. Östman, med en kanonsäsong i ryggen, missade inte och VIK hamnade i jagande läge direkt.

– De har ett friläge först efter tio sekunder och sedan gör de mål kort efter. Det är ju inte bra...vi är inte där i starten. Men vi plockar sedan upp spelet.

Man åstadkom dock en relativt stark forcering mot den som alltid eminente Samuel Ersson i Västerås-målet.

– Godkänd avslutning, vi skapar en del och det enda som saknas är målet. Vi är inte långt ifrån men heller inte skitnära, säger Lindqvist Hansen om slutminuterna.

Matchbilden var lik den som rådit tidigare gånger Västerås gästat PTH denna säsong: ett snålt spelande bortalag som sjunker ner djupt framför den egna kassen.

– Vi har försökt att nästla upp det där och hitta vägar att komma in på mål, det är ju där det händer. Vi kan ju åka runt och vara världsmästare i hörnorna hur mycket vi vill, det ser bra ut, men vi gör inga mål därifrån, säger Lindqvist Hansen.

Som trots förlusten är positiv. Han menar att det gäller att ladda om snabbt – det är ny match i Leksand redan på lördagskvällen.

– Klart det suger att förlora. Det är en tuff match mot seriens tredje bästa lag. Vi har 25 killar i det här omklädningsrummet som är jäkligt laddade på att komma och träna imorgon och ladda om för Leksand borta. Visst, vi har gjort en riktigt bra säsong och har tagit oss hit men det vore jäkligt synd om vi skulle kladda till det nu och tycka synd om oss själva för det är det inte.

Matchfakta

Västervik 1

Västerås 2

Första perioden: 0–1 (01:24) Kalle Östman (Marcus Bergman, Lukas Zetterberg), 1–1 (15:27) Jacob Bjerselius (Philip Rondahl) spel 4 mot 5

Andra perioden:

Tredje perioden: 1–2 (02:32) Anthon Eriksson (Johan Skinnars)

Skott: 19– 23 (5–11, 7–5, 7–7)

Utvisningar: VIK 4x2 min, Västerås 3x2 min

Publik: 1045

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman