LÄS MER: "Var den värsta tiden i mitt liv"

LÄS MER: Tenemyrs hyllning till VIK-fansen

När vi når honom är han mitt uppe i de sista förberedelserna för Copa del Rey. Den spanska cupen kickar igång på torsdagen och för första gången är Club MolinaSport Gran Canaria ett av de sju lagen. Tenemyr har haft en stark säsong och varit högst bidragande till att laget dels nått cupen och dels är framme i slutspelet i ligan.

– Det har varit kul. Ska jag summera det så är jag nöjd, jag har fått ut väldigt mycket. Jag har lärt känna mig själv bättre, märkt vad jag saknat och haft roligt. Det har varit nyttigt för mig att komma ifrån hockeybubblan för första gången, säger Tenemyr, som har förre VIK-centern Viktor Lindell som lagkamrat.

Han har noterats för "runt 50" poäng på 18 matcher och vill det sig väl för laget spelar man hela vägen in i juni.

– Han som driver laget är helt uppe bland molnen, han har lagt in extra fyspass och grejer för att vi ska lyckas.

Innevarande säsong är Tenemyrs första i inlineshockeyn – och sista för den här vändan. Till hösten väntar åter ishockey, sporten han tog timeout ifrån inför förra säsongen för att ta itu med sin psykiska ohälsa.

– Jag mår mycket bättre nu och har känt ett sug till att spela hockey igen. Det började vid jul när jag kollade juniorkronorna och blev besviken på Tomas Montén (förbundskapten) då han inte fick ut något av laget i JVM. Då var jag inne på att bli tränare men det växte fram att jag ville spela. Tränarbiten kanske blir senare.

Han fortsätter:

– Sedan har vi haft träningar till 23:20 och NHL-matcherna börjar vid midnatt här så ganska tidigt in på säsongen blev det att vara uppe sent och kolla massor av hockey.

Hur kommer det sig att det blev Nyköping?

– Vi hade en kontakt redan inför förra säsongen och pratade redan då djupt om hur de ser på psykisk ohälsa och såna bitar. Det kändes bra när jag pratade med sportchefen, han förstod mig och vi pratade samma språk. Hade jag spelat förra säsongen hade det mycket väl kunnat bli Nyköping. Då kände jag att jag ville testa något annat men vi har hållit kontakten, förklarar Jacob, vars hockey-CV innehåller flera division ett-säsonger samt 50 allsvenska matcher med Västerviks IK.

Hur är då hans nya klubb? Efter en konkurs 2014 fick Nyköping HK som klubben hette då, börja om i seriesystemet och är numera ett mittenlag i division ett och går numera under namnet Nyköping Gripen Hockey. Förutsättningar för en återkomst på en högre nivå finns, enligt klubbens färskaste förvärv.

– Faciliteterna är grymma och intresset är stort. Det känns som att de byggt sitt lag på rätt sätt med många egna produkter. Målet på sikt är att gå upp i hockeyallsvenskan.

I sitt pressmeddelenda där man offentliggjorde värvningen av Tenemyr skrev klubben att "han kommer bli en tillgång på isen och en viktig person i hela föreningen med sin bakgrund inom psykisk ohälsa där vi som förening vill vara till hjälp med ett förebyggande arbete." Tenemyr förklarar:

– Det är något vi kommer att diskutera längre fram. Det går att göra mycket men det får komma när jag har energi till det, främst vill jag fokusera på att spela.

Sommaren kommer att spenderas i den nya hemstaden Nyköping.

– Säsongen här i Spanien kan vara slut i mitten på maj, i så fall blir det en sväng hem till Västervik för att sedan flytta till Nyköping till första juni. Då har jag gott om tid på mig att träna och förbereda mig för säsongen, säger Jacob Tenemyr.