Ny back klar till VIK:s premiär

Västerviks IK reser under torsdagen upp till Örnsköldsvik för match med Modo. På vägen plockar man upp en ny back.

Foto: Maxim Thore

Ishockey2019-09-19 12:43

Det gör man i Gävle då man från Brynäs IF lånar Marcus Ersson. Avtalet mellan parterna sträcker sig över VIK:s kommande tre matcher; Modo på fredag, Västerås måndag och Almtuna på onsdag.

— Vi behöver få in honom i matchtempo så han är väl förberedd när han ska spela här med oss sen. Det blir helt perfekt för honom med tre matcher på kort tid. Västervik är i behov av backar så han kommer få mycket speltid. Det är en win-win-win-situation där det här kommer gynna både Marcus, Brynäs och Västervik, säger Brynäs sportchef Michael Sundlöv till klubbens hemsida.

Mattias Karlin berättade för Sporten under torsdagen att varken Henrik Malmström eller Adam Plant finns med på bussen norrut. Det betyder att VIK har sju backar tillgängliga med lånet av Ersson.

Marcus Ersson är en vänsterskjutande 21-årig back som mäter 190 centimeter och väger 87 kilo. Han har under hela sin karriär tillhört Brynäs och står registrerad för 118 SHL-matcher ed tre mål och två assist som facit. För två säsonger sedan gjorde han en match i hockeyallsvenskan, vid en lånesejour hos Almtuna.

– Eftersom vi har många skadade på backsidan så var vi tvungna att leta ett lån. Vi är glada och tacksamma mot Brynäs att vi får låna Marcus i starten av säsongen, säger Västerviks IK:s sportchef Emil Georgsson i ett pressmeddelande.

Därmed har VIK två spelare inlånade, båda från Brynäs. Marcus Westfält kom ju som bekant därifrån också. Lånerestriktionerna ser i år ut som så att klubbarna i HA får låna tre utespelare från SHL. Två stycken som är "namngivna" som får vandra fritt mellan klubbarna under övergångsperioden. En spelare får lånas ut till HA från SHL, kan kallas tillbaka vid ett tillfälle och sedan lånas tillbaka till HA. Skulle han sedan kallas tillbaka till SHL-klubben en andra gång kan han sedan inte återvända till HA-klubben.

Utöver dessa tre får en namngiven målvakt vandra fritt mellan SHL och HA-klubben. Huruvida man "namnger" en spelare från start eller inte behöver man inte direkt vid inlåningstillfället meddela utan det går att avvakta och se hur möjligheterna till lån framgent ser ut.

Gällande förra lagkaptenen Andreas Frisk, som tränade med VIK så sent som i onsdags, säger Georgsson att ingen dialog gällande något spel förs.

– Det finns ingen diskussion just nu. Vi har åtta backar på kontrakt och letar inget permanent. Han har möjligheten att träna med oss när vi är kort om folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!