Karlin: "Poängen skulle bara hem"

En vändning i andra perioden och sedan stängd butik i tredje. VIK slet till sig samtliga poäng mot Västerås. Då var tränare Mattias Karlin lovligt nöjd.

Foto: Ilkka Ranta

Ishockey2019-09-23 22:19

– För det första blir man förbannad.

Va? Tänker du. Lugn. Han börjar sin utläggning om matchen i den första perioden. VIK började piggt men mattades av och gav gång på gång bort pucken till de gulsvarta gästerna i inledningsakten.

– Från matchminut fyra till matchminut nio-tio gör vi fler misstag än vi gjorde på hela matchen mot Modo.

Därav hans ilska. Den fina starten renderade bara i att Västerås tog ledningen.

– Det beror på att vi inte är med i huvud och fötter. Jag förstår att man vill visa lite grann på hemmaplan men vi är i ett läge där vi har ganska lite folk och inte har råd att bjuda på något eller fastna i onödan bara för att man är korkad. Vi var fruktansvärt besvikna på första perioden.

Men bättre blev det.

– Ja. Andra perioden är ju den bästa. Vi får en punschig start men fjärdekedjan med Aterius, Elefalk och Westfält tar oss in i matchen med 1–2-målet som ger oss den energi vi saknade. Efter det tar vi över mer och mer.

Och i tredje var det stängt.

– Vi gör det rätt så bra. Vi blev lite för passiva stundtals och fick inte till överbelastningen stundtals men vi är ändå med hem och stressar inte upp oss ändå. De har pucken i anfallszon ganska mycket och självklart har de lite chanser men vi ligger schysst på det.

Hur var planen inför tredje, när ni ledde med 3–2?

– Först och främst döda bort. Bärga hem matchen. Gör vi 4–2 eller 5–2 så är det jättebra men det ska inte tjuvas till nåt mål framåt, då ringer det åt andra hållet. Vi gör det rätt så bra.

Det kunde ha blivit både 4 och 5–2 i tom bur.

– Självklart måste vi trycka dit den i tom bur. Det är något vi inte kan vifta bort, utan har vi läge att göra mål så gör vi mål.

Något VIK gjorde kontinuerligt genom matchen var att blocka skott. Victor Wänghult, Erik Aterius med flera hamnade gång efter annan i vägen för gästernas bombardemang.

– Vi skulle bara ha poängen.

Fem poäng på två omgångar. Det hade du tagit innan.

– Så är det ju. Absolut. Vi visste att vi skulle gå upp mot tuffa lag. Skönt, och vi behövde det här nu när vi har lite skadeproblem.

Sporten är på plats på VIK:s träning på tisdagsförmiddagen för senaste nytt kring skadesituationen. Rapporteringen från Plivit Arena startar cirka 11:15.

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!