Harmonisk Victor Öhman trivs under press

Västervik gillar Victor Öhman. Och Victor Öhman gillar Västervik. Profilen har siktet inställt på nya mål när han inleder sin femte säsong i klubben.

20 september 2019 11:30

– I alla år jag har varit här har vi haft otroligt roligt ihop och varit bra grupper. Hade vi inte varit det hade vi inte kommit så långt som vi gjort med tanke på att vi inte har den största budgeten, säger Victor Öhman.

Varför trivs han då så bra i Västervik?

– Vi vet var vi har varandra. Jag vet vad jag får och vad som förväntas av mig. Man skulle kunna kalla det trygghet även om jag vet att jag måste spela bra hockey och prestera. Mattias Karlin är bra på att hitta rollerna i laget. Spelar du power play spelar de andra box play, jag tror det har varit viktigt att alla har fått och köpt sin roll.

Öhmans roll är tydlig. Han ska göra mål. Och har gjort det under alla sina år i VIK. 26, 21, 13 och 19 är målsiffrorna hittills. Siffror som i många fall betyder spel i en högre rankad liga. Men det är inget Öhman tänker på.

– Nej, inte så. Jag vet att det är mer än poängen som det kollas på. Det får komma när det kommer. Tidigare har jag alltid tänkt att jag ska spela i SHL, så högt upp som möjligt men det är inget jag tänker på nu. Är man inte där är man inte tillräckligt bra, jag får bli bättre helt enkelt.

Hur är det att ha ansvaret att vara där ute när det jagas kvittering?

– Jag känner en stolthet. Att göra mål är det roligaste som finns för alla hockeyspelare, det är inte alla som får den möjligheten. Det är ingen press utan jag känner mig trygg i den situationen. Sedan ska man komma ihåg att alla delar är lika viktiga. Har vi en ledning som vi behöver försvara på slutet är det andra spelare som är ute och får det ansvaret. Det gäller som jag sa att alla känner stolthet kring sin roll.

Trots att han bara är 27 år är Öhman faktiskt tredje äldst i laget kommande säsong. Bara amerikanerna Rob Bordson och Darren Nowick är äldre. Det, kanske i kombination med att Öhman och sambon Olivia blivit föräldrar, gör att Öhman blivit mer ansvarstagande.

– Jag försöker bara vara mig själv men det känns som att de yngre lyssnar, vilket är kul. Det kommer kanske med åldern att man vill hjälpa de yngre framåt. Det är positivt om jag kan lära dem något av vad jag kan.

Har föräldraskapet förändrat din syn på idrotten något?

– Kanske inte så mycket. Just efter en dålig match är det nog lättare att släppa än innan, då kunde jag grubbla över det hela natteni stort sett, nu finns det annat att ta itu med. På så vis kan det vara bra, att släppa hockeyn lite. Det tror jag är bra, faktiskt.

Då han hunnit med att spela under Mattias Karlin ett bra tag är det spelmässigt inga större nyheter att ta till sig för Victor Öhman. Men han vet vad som krävs från laget för att lyckas med sina uppsatta mål för säsongen.

– Man ska klara av att komma till jobbet i 52 omgångar. Vi kommer inte att spela drömhockey i ens 30 av dom matcherna, det kommer att komma matcher då vi inte är på topp men det gäller att göra jobbet. Målvaktsspelet blir viktigt som alltid.

Din bild av ligan i år?

– Säger man inte alltid att det är svårtippat? Först och främst synd att vi tappade både Oskarshamn och Leksand som är publikmatcher. Modo har ett jäkla bra lag men det säger man varje år, att de ska gå upp. Det är svårt. För vår del handlar det om att hamna ovanför kval men såklart siktar vi högre än så.

Och av ert lag?

– Ett skönt gäng. Kul att importerna vill komma hit, vi har ett intressant lag, en bra mix. Det ska bli kul att lägga försäsongen bakom sig nu.

Victor Öhman

Född: 7 april 1992 (27 år)

Moderklubb: Limhamn HK

Tidigare klubbar: Malmö Redhawks, Linköpings HC, IK Oskarshamn, Aalborg Pirates, Herning Blue Fox, Sundsvall Hockey, Kristianstads IK.

Aktuell: VIK-profil som inleder sin femte säsong i klubben.

Siffror i VIK: 2015/16: 41 matcher (26 mål, 28 assist), 16/17: 47 (21+20), 17/18: 34 (13+14), 18/19: 34 (16+15).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman