Björklöven borta – en släktkamp

På onsdagskvällen åker Västerviks IK upp till Umeå och gästar IF Björklöven. På isen ställs två VIK-spelare mot sina släktingar.

28 september 2016 08:25

Förutom att VIK har chans att ta sin fjärde raka seger i Hockeyallsvenskan blir onsdagens bortamatch extra speciell för Victor Öhman och Jens Andersson som har släktingar i motståndarlaget.

Björklövens lagkapten, Stefan Öhman, gör sin sjunde säsong i Björklöven. Tidigare har han spelat SHL-hockey med Modo och gjort över 400 matcher i finska ligan. I allsvenskan är 40-åringen tredje äldst efter Conny Strömberg (VIK) och Mikko Louma (Modo).

Han är farbror till VIK:s Victor Öhman som gör sin första säsong med VIK.

– Jag mötte honom fyra gånger när jag spelade med Oskarshamn förra året, men det blir alltid speciellt eftersom jag har växt upp med honom och alltid sett upp till honom, berättar Victor som delar moderklubben Modo med Stefan.

– Vi är jäkligt bra kompisar också och umgås hemma i Örnsköldsvik på somrarna, jag åker även upp till Umeå och sover över ibland. Nästan hela vår släkt kommer till matchen så det ska bli jättekul.

Björklövens 33-årige back Stefan Andersson är kusin till VIK-backen Jens Andersson. Han gör sin femte säsong med Björklöven och har tidigare huserat i bland annat Västerås och Sundsvall. Med noll poäng och minus 4 i statistiken ligger han bakom Jens som har en poäng och plus 2 efter fyra matcher.

– Det har gått bättre för mig med andra ord, kul, säger Jens med ett skratt.

De har mött varandra i division 1 när Stefan spelade i Björklöven och Jens i Sollefteå, vilket var ett tag sen, men Jens har full koll ändå.

– Jag vet exakt hur han spelar. Han är bra offensivt och kommer att komma upp i vår zon en del och stöta på mig.

Björklöven står på ett poäng i tabellen så här långt och jagar första segern. Dock är laget ganska skadedrabbat inför mötet med nykomlingen. Klubbens hemsida uppdaterade på tisdagen att dessa spelare missar matchen: Nicklas Johansson, Cody Murphy, Kim Karlsson, Axel Ottosson och Jonas Emmerdahl. För VIK fattas Dan Petterson (skadad) och Conny Strömberg (sjuk).

– Jag tyckte att Björklöven var rätt bra mot Södertälje, det var deras boxplay som förstörde där de släppte in fyra mål, men i fem mot fem var de bättre än SSK, varnar VIK-tränaren Mattias Karlin.

– De kommer nog att vara lite desperata och vill visa hemmapubliken att de kan vara med och slåss. Det kommer att bli full fart redan från början av matchen, tror Öhman och Andersson som, förutom att ha varsin släkting i motståndarlaget, dessutom delar förnamn då båda heter Jens Victor.

Om släktträffen slutar med VIK-sång eller inte återstår att se.

VT-sporten liverapporterar från matchen.

VIK-truppen

Målvakt: Jonas Fransson (Ludvig Engsund).

Förstafemman: Joakim Englund, Emil Wahlberg, Joacim Hedblad, Fredric Andersson, Victor Öhman.

Andrafemman: Victor Lindman, Andreas Frisk, Jörgen Karterud, Victor Öhman, Mats Fröshaug.

Tredjefemman: Jens Andersson, Erik Gustafsson, Olle Liss, Kevin Stenlund, Nicolai Meyer.

Fjärdefemman: Oscar Karlsson, Emil Georgsson, Alexander Pettersson, Viktor Lindell, Pierre Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Belfrage