Femnationersturneringen som avgjordes i småländska Tranås blev en lyckosam historia. Sverige ställdes mot USA i den sista matchen och vinnaren där skulle vinna hela turneringen. Sverige förlorade visserligen skottstatistiken klart (19–36) men det spelade ju mindre roll eftersom det var de blågula som gjorde målen. Matchen slutade 4–1 till Sverige, som alltså fick kliva upp överst på prispallen – med Andrae som lagkapten.

– Kul att vi kunde vinna turneringen. Det har varit jämna matcher men vi har haft ett bra försvarsspel och varit effektiva framåt, säger Andrae.

Och hur har det varit att vara kapten?

– En ära. Det är inga konstigheter utan jag tar gärna den rollen här i landslaget och jag tycker att jag ledde laget på ett bra sätt genom turneringen.

Det roliga var dock inte slut vid turneringssegern för Emil. Efter den sista matchen blev han utsedd till turneringens bäste back. De övriga två pristagarna var amerikaner: Drew Comesson fick pris som bäste målvakt och Ty Smilanic som bäste forward.

– Det var kanske inte väntat, även om jag kände att jag spelade bra. Men roligt, såklart.

Sverige vann alla sina fyra matcher: först pulvriserade man Finland, 7–1, sedan blev det straffseger mot Ryssland (2–1, Andrae satte sin straff) innan två 4–1-vinster mot Tjeckien och USA avslutade. Nästa punkt på programmet för Team 17-landslaget är en ny femnationersturnering i Basel, Schweiz, 10-14 april. Istället för USA är då värdlandet Schweiz med.

Andrae har under säsongen spelat 25 matcher med HV71:s J18-lag, med 22 poäng (4+18) som resultat. I J20-laget har det blivit 14 framträdanden (1+1).

– Just nu är vi inne i slutskedet av säsongen innan slutspelet börjar. Jag har blivit uppflyttad i J20-laget så det är där fokus ligger, även om jag vandrar lite emellan fortfarande, vi får se hur det blir nu när vi drar igång igen.

Andrae är född i februari 2002 vilket gör honom tillgänglig för NHL-draften sommaren 2020 och han nämns som ett av de hetaste svenska namnen, tillsammans med uppmärksammade forwardsduon Alexander Holtz (Djurgården) och Lucas Raymond (Frölunda). Andrae debuterade redan ifjol i hockeyallsvenskan när han fick göra fyra matcher för IK Oskarshamn.